Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« Svensk succé x 2 / Swedish success x 2 | Hem | Politiker har ännu mer att lära av reklamen »


Ok, vad är det där med RSS nu då?

Den här symbolen finns i vänsterspalten på den här bloggen (lite längre ner) och på de flesta bloggar du stöter på nuförtiden. Men vad är den för något?

Rssicon

Jo, den är den officiella RSS-logotypen och betyder att den här bloggen stöder RSS.

RSS står för Really Simple Syndication men det kan vi strunta i nu. Det enklaste sättet att förklara RSS är att det är sätt för dig att prenumerera på en blogg. Istället för att du ska behöva surfa in på alla bloggar du vill läsa för att se om det kommit några nya inlägg, skickas inläggen alltså till dig. Precis som man prenumererar på en tidning (eller en podcast i iTunes, om man kommit så långt i sitt digitala liv).

Hur gör man då? Superenkelt. Allt du behöver är en så kallad "RSS-läsare" som bevakar de bloggar du är intresserad av och kollar om det kommit några nya inlägg. Det finns en mängd RSS-läsare där ute, både i form av nättjänster och i form av fristående program som du kan ladda hem (funktionen finns även inbyggd i vissa webbläsare, t ex Firefox).

Men strunta i det också. Gör det enkelt för dig och välj den bästa RSS-läsaren av alla: Google Reader. Då behöver du inte ladda hem något program. Allt du behöver göra är att anmäla ett konto hos Google Reader (gratis förstås) och sedan surfar du bara in dit när du vill läsa bloggar som du prenumererar på.

Gör så här för att komma igång:

1. Gå till Google Reader (öppnas i ett nytt fönster om du klickar på länken).

2. Om du redan har ett Gmail-konto eller använder någon annan Google-tjänst, logga in.

3. Om inte, klicka på "Create an account now". Fyll i det som behövs.

4. När du är klar och är inloggad på din Google Reader kan du börja lägga till bloggar att prenumerera på. Det gör du genom att klicka på "Add subscription" (uppe till vänster). Då får du upp en ruta där du helt enkelt skriver in webbadressen till bloggen i fråga (t ex "www.akestamholst.se"). Klicka på "Add" och sedan sköter Google Reader resten. Bloggens titel kommer att dyka upp i vänsterkolumnen och du kan börja läsa inläggen. Varje gång du loggar in på Google Reader eller klickar på "refresh" ser du ifall det kommit några nya inlägg på de bloggar du prenumererar på.

5. Klart. Nu vet du allt du behöver veta om RSS och ungefär fyra gånger så mycket som de flesta. Trevlig läsning.

TrackBack

TrackBack-URL för detta inlägg:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c093353ef00d8356ae7ab69e2

Bloggar som refererar till Ok, vad är det där med RSS nu då?:

Kommentarer

Kommentarerna till detta inlägg är stängda.


del.icio.us | Digg! | google