Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« november 2006 | Hem | januari 2007 »


Han hade rätt hela tiden

Kirk

Det extra tjocka julnumret (precis som om de vanliga tjocka numren inte räckte) av The Economist innehåller en lägesrapportering från hjärnforskningens underbara värld, som förstås är djupt intressant läsning. En av artiklarna heter t ex "Captain Kirk's Revenge" och handlar om att det numera är bevisat att förnuft och logik utan känslor inte leder någon vart. Känslorna behövs helt enkelt för att vägleda våra beslut. Dr Spock var visserligen en mästare på att tänka och analysera och förstod aldrig varför människor skulle känna efter så mycket, men det var Captain Kirk som fattade de rätta besluten.

Andra delämnen som avhandlas är hur minnen formas, huruvida vi faktiskt har en fri vilja, vad medvetande är (vilket få är överens om) och att anledningen till att människor har en hjärna är att vi, i grunden, är maskar. Tyvärr är artiklarna bara tillgängliga för prenumeranter online så jag kan inte länka till dem. Men du kan registrera dig gratis och sedan köpa en pdf genom att klicka här.

Om du vill veta lite mer om vad de senaste forskningsrönen om hjärnan innebär för oss som arbetar med reklam finns det beskrivet en del i vår alldeles egen skrift "När gräset växer". Vi har ett tiotal exemplar kvar och vill du ha ett av dem utan kostnad är det bara att skicka ett mail till mig.

ATG - För att hästar ger allt

Bild_1_2

Bild_3_3

Bild_4

Bild_2

Bild_5

Nu har startskottet gått för vår första kampanj för ATG. Media: Film, print, utomhus, butik
och på nätet.Filmen har regisserats av Adam Berg på Camp David. Fotograf är Mattias Montero.Printkampanjen fotograferades av Klaus Thymann.

Se filmen    

Now we release our first campaign for horseracing gamecompany ATG. Media: Film, print, outdoor, instore and on the web. The commercial is directed by Adam Berg/Camp David. Shot by Mattias Montero.The printcampaign were shot by Klaus Thymann.

See the commercial 

Hires_stills0001

Hires_stills0005

Hires_stills0008

Hires_stills0007

Hires_stills0009

Hires_stills0010


Åkestam Holst Christmas Party

Senior copywriter Mark with his new, young art director Johan.
Jag_o_johan

Spammed by mail!

Spam

Slutmålet 2006 E.KR. / Destination 2006 A.D.

Tredje och sista annonsen i Åkestam Holst julkampanj for Playground Outdoor Equipment Store.

Third and the last printed ad in Åkestam Holst christmas campaign for Playground Outdoor Equipment Store.

Play_jul_helsida3

Click here to see the other ads

Fortfarande bäst

Cluetrainmanifesto

"Released from the gray-flannel handcuffs, we say anything, curse like sailors, rhyme like bad poets, flame against our own values, just for the pure delight of having a voice.
And when the thrill of hearing ourselves speak again wears off, we will begin to build a new world.
That is what the Web is for."

Ska man läsa en enda bok om den rådande eran av prosumers, konsumentmakt och äkta tvåvägskommunikation, måste det bli The Cluetrain Manifesto. Boken som myntade begreppet "markets are conversations". Boken, rörelsen, bombnedslaget som redan när den gavs ut 1999 pratade om allt det som senare benämnts web 1.0, web 2.0 och till och med web 3.0 (bara inte med just de etiketterna). Boken som ännu inte överträffats i sin genre och som borde vara ett måste för alla som är intresserade av den (r)evolution vi är mitt inne i.

Så om du vill ha något att göra t ex under julledigheten, bege dig till www.cluetrain.com. Där kan du beställa boken från olika källor, eller läsa den helt gratis på skärmen eller i utskriftsform om du föredrar det.

"Imagine a world where everyone was constantly learning, a world where what you wondered was more interesting than what you knew, and curiousity counted for more than certain knowledge. Imagine a world where what you gave away was more valuable than what you held back, where joy was not a dirty word, where play was not forbidden after your eleventh birthday. Imagine a world in which the business of business was to imagine worlds people might actually want to live in someday. Imagine a world created by the people, for the people not perhishing from the earth forever.
Yeah. Imagine that."

Folk säger inte vad de vill, för det vet de inte

Tomatosauce

Det här föredraget från TED har ett par år på nacken men är ändå värt att titta på: Malcom Gladwell förklarar vad vi alla kan lära av pastasås.

Lärdomen som han pratar om får mig att tänka på det klassiska citatet från bilpionjären Henry Ford: "Om jag hade frågat folk vad de ville ha, hade de sagt en snabbare häst". Människor vet många gånger inte vad de vill ha vad gäller nya produkter, nya tjänster – och kanske även ny reklam? Och om de vet det har de svårt att förklara det. Det här har förstås att göra med att vi betraktar världen utifrån våra existerande referensramar, som i sin tur formats av gammal kunskap. Vi har så att säga svårt att veta det vi inte vet än. Först krävs att någon går före och visar oss vad vi egentligen menade och ville ha hela tiden.

Så den gamla sanningen om att nyckeln till lärande är att ställa rätt frågor kanske inte är så sann. Det kanske mer handlar om hur man tolkar svaren. Eller om att inte fråga alls, utan att använda andra sätt att komma människor under skinnet. Vilket ju gör det hela lite vanskligare, men å andra sidan ökar chansen dramatiskt att man kommer fram till något intressant. Och nytt. Och framgångsrikt. Och vem vill inte det?

Wii förändrar spelandet

Wii

Så här kan det se ut när folk spelar Wii. Och så här: The Wii Motion Pool på Flickr.

Ett exempel på hur virtuell verklighet och verklig verklighet alltmer smälter ihop till en "mixed reality"? Eller är ett nytt sätt att spela på bara, kort och gott, ett nytt sätt att spela på? Och så den viktigaste frågan av alla: Fredrik, när får vi se dina Wii-bilder?

Scandinavian advertising awards 2007

Picture_1_1

Good news from the last award show this year, we are nominated with a total of seven nominees in this years Scandinavian advertising awards. The final decision is to be announced in the beginning of January.

To see our nominated work click here:

http://www.saawards.com/

Än är det inte för sent ...

Skicka julkort idag med vår finfina vykortsapplikation för Posten. Rita och skriv med musen, ladda upp en bild eller ett foto på framsidan, korten trycks sedan i A5 format och levereras med Posten. Just nu, julpris 10 kr (inkl porto och tryck).

www.riktigavykort.se

(Du kan även passa på att publicera en önskan i Postens önskebanner ...)

Riktigavykort_1

Ovanligt snygga högtalare! / Unusually good looking loud speakers!

Pause börjar marknadsföra sig mot arkitekter och inredare. Här är vår integrerade kampanj för inbyggda högtalare.
In this integrated campaign for in-wall speakers, Pause Home Entertainment is aiming at architects and interior designers.

Butik_2_web

Poster_web

Tapetbok_uppslagen

Omslag_3

Jesus i mobilen?

Mobil 2

Petter tror att hans mobil har blivit krypterad. Själv tycker jag det är misstänkt likt arameiska. Det vore ju inte konstigt om det stundande födelsedagsbarnet ville meddela sig så här när det börjar dra ihop sig. "För guds skull, glöm inte vörtbrödet", till exempel. Eller?

Finsk kryptering 2.0

Min gamla 3310 har börjat vända ut och in på sig själv.
Allting blir krypterat. Har försökt läsa baklänges, öppnat telefonen och läst från insidan, vänt uppochned på den, men finnarna är visst smartare än så.

Mobil_2_2

Grattis, du är årets person 2006

Det radikala men självklara valet:

Personoftheyear

"The new Web [...] Silicon Valley consultants call it Web 2.0, as if it were a new version of some old software. But it's really a revolution."

"It's a story about community and collaboration on a scale never seen before."

Expedition 2006 E.KR.

Andra delen i Playgrounds nya julkampanj som är hämtat direkt från julevangeliet.

Klicka här för att se den första annonsen

Play_jul_helsida2

This is our second ad in the christmas campaign for Playground, outdoor equipment store.

Click here to see the first ad

Fick de inte lära sig av mamma att inte ljuga?

Liar_1

Världen över sitter marknadschefer, reklamköpare och byråer av diverse slag och funderar på hur man ska lyckas i den nya världen där "markets are conversations" och konsumenter har större makt än någonsin. Hur gör vi för att lyckas med virusmarknadsföring? Hur får vi konsumenter att prata om varumärket? Hur ska vi hantera YouTube, MySpace och vad det nu kan vara?

Det enda som är säkert är det här: Inte genom rökridåer. Inte genom att ljuga.

Det är precis vad Sony gjorde när de nyligen (via viralbyrån Zipatoni) la ut filmer på YouTube med ett par killar som rappar, tydligen rätt uselt, om att de vill ha en PSP i julklapp, och försökte få det att verka som att det var killarna själva som låg bakom. Och vad hände? Precis det man kan ana - någon kom på dem och sedan fick Sony verkligen smaka på nätkonversation, men kanske inte riktig på det vis de hoppats.

Varken filmen eller sajten de la upp (www.alliwantforxmasisapsp.com) finns längre, men här kan du läsa mer:

"Raseri över Sonys hemliga viruskampanj", Internetworld
"New Sony viral marketing ploy angers consumers", The Guardian

Ouch.

Basecamp/Baslägret 2006 E.KR.

Första delen i vår julkampanj för Playground är hämtat direkt från julevangeliet. Kampanjen består av tre helsidor i DN stöttat med event och butiksmaterial. Som vanligt när det är jul så är det viktigt för Playground att lyfta fram sina produkter och ge tips på julklappar, och vilket annat sätt än julevangeliet kan vara bättre för det?

Bilderna är alltså skapade med produkter som bara återfinns i butiken. Följ storyn i DN 21/12 och 22/12. Den 21 december är alla välkomna till butiken för en uppesittarkväll, kl 19.00. Då kommer en teatergrupp att framföra julevangliet på Playgroundvis i butiken.

Fotograf: Bisse/Adamsky, Set designers/Stylist: Mattias Nyhlin, Retusch: Mods Graphic Studio

Play_jul_helsida

This is our first ad in our christmas campaign for Playground outdoor equipment store. This christmas campaign is inspired from the christmas gosphel. The whole enviroment is built from products you'll find in the store.

Nätet blir alltmer "traditionellt"

En undersökning från DoubleClick visar att en tredjedel av internetanvändarna någon gång klickar på en banner, men att dubbelt så många inte klickar på dem men besöker sajten i fråga senare. Banners fungerar alltså i hög grad som traditionell TV- eller tidningsreklam, för att driva kännedom och forma varumärken - inte bara som ett direktresponsmedium.

Hur ska det här gå?

Gulf

Ur dagens Dagens Handel på nätet:

"Nu kommer det gamla anrika bensinbolaget Gulf tillbaka till Sverige. Med hjälp av en konceptbutik med Gulf-plagg och bensinstationer ska Gulf erövra trendiga och nostalgiska svenskar."

150 bensinstationer ska skyltas om. Och en konceptbutik med kläder m m ska öppnas mitt inne i Göteborg (för att "inte bara Stockholm ska få allt"). Funkar det med nostalgi nu för tiden? Eller med "retro" som det brukar heta när nostalgi ska få en snärtigare förpackning. Det ska bli spännande att se. Intressant är det hur som helst att ett bensinbolag försöker differentiera sig på helt andra grunder än de gamla vanliga.

(Bilden ovan är för övrigt från Borlänge Mopedveteraner.)

Nästa stora våg

Lussebullemobil   Admap_cover_december

Det vänstra fick Anki i mobilen häromdagen; en lussebulle på 7-Eleven mot att hon visade upp mobilkupongen. Det högra är senaste numret av Admap. Nu börjar mobilmarknadsföringen att smyga sig på allt oftare och med tanke på att det går ungefär två mobiltelefonanvändare på varje datoranvändare är det bara en tidsfråga innan den förändrar spelplanen för oss alla.

Banner Blog

Banner Blog is the only International site that promotes innovation in the world of banner advertising. Banners can be the most annoying things in the world, but if you do them right, you can create a smile and a nice impression.Picture_2_1
Go in and surf around some of the ads:

http://www.bannerblog.com.au/

Sneaker of the the day

Zombie Legacy - Limited Edition - By Run Athletics. Design by Jamie Hewlett.

Zombie

Postens julfilm

Postens julfilm är en tradition lika stark som mandel och gröt. På senare år har julfilmen oftast handlat om julkort men i år vill Posten framför allt påminna om ombudsnätet, alltmer centralt i den starkt växande distanshandeln. Filmen har vi gjort i samarbete med RAF och regissören Jakob Ström.

The yearly christmas commmercial from the Swedish Post is a tradition as strong as Santa himself. Over the years the commercials key issue has been to make people send more christmas cards. This year we focus on the distribution centers all around Sweden becoming more and more important in the strongly emerging mailorderbusiness. The film is produced in coopertion with production company; RAF, and director Jakob Ström.

   

Thank you Sapporo ...

... and Salak South New Village and São Caetano Do Sul and Åsterud and everyone else from everywhere else for visiting our weblog today! We can't stop wondering who you are.

Sapporo

C-ya tomorrow! :)

Luciamorgon/08.30 AM

Idag kom tomten och hans bock på besök. Alla blev lite nervösa inför hans toppmoderna, elektroniska uppsyn. Skulle han explodera över oss? Har vi inte varit snälla nog? Sedan fick vi glögg och stora gula bullar och alla lugnade sig. Tack, kära vänner på Stream och Beckmans!

This morning St Claus and his ram came by. His super contemporary, electronic appearance made us all a little nervous. Was he to explode on us? Then we where treated with “glüh wein” and big, golden saffron buns and we relaxed. Thank you, dear friends at Stream and Beckman School of Design!

Tomte

Banner wish

Picture_2

Send a banner wish is our latest example of content communication created by the users themselves. This small application we developed for Posten lets people write a wish, which then can be seen in banners all over Sweden.

Go in and have a look and don’t forget to wish for something

Make a banner wish

Känsla: 2 - Förnuft: 0

Dr Robert Heath från University of Bath skrev för några år sedan en underbart intressant bok med namnet "The Hidden Power of Advertising" som handlar om hur vi människor påverkas av reklam utan att vi vare sig tänker på det eller kan berätta om det efteråt, och hur den sortens påverkan ofta är viktigare än vår medvetna bearbetning av reklam. Självklart blev det ett jäkla hallå i (den brittiska) reklamvärlden. Från vissa håll hördes rent förvirrade protester med hänvisning till "sunt förnuft", medan det från andra kom mer intressanta och begåvade inlägg som varit utvecklande för branschen som helhet (som t ex i  "The Advertised Mind").

Nu är den gode Dr Heath i farten igen. Och återigen är ämnet känsla vs förnuft. I sitt senaste projekt har han testat ett antal reklamfilmer i USA och Storbritannien och kommit till följande slutsatser:

  • Reklam med ett starkt emotionellt innehåll förbättrar människors inställning till varumärket även om reklamen inte innehåller något riktigt "budskap".

  • Reklam med ett tydligt budskap eller nyhetsvärde men med ett svagt emotionellt innehåll har ingen effekt på människors inställning till varumärket.

Hoppsan. Själva rapporten kommer ut snart (här finns pressmeddelandet) och jag kan anta att Heath just nu laddar ammunition för debatten som komma skall.

Men egentligen, blir någon förvånad? För vad är det som gör att man tycker om och identifierar sig med ett visst varumärke? Knappas att företaget bakom det har kommunicerat ett och samma budskap genom åren, utan snarare hur de har gjort det. Det är ungefär som människor - när var senaste gången du blev förtjust i en person med hänvisningen "wow, han är verkligen rakt på brief, och så konsekvent dessutom"?

Vad Heath gör, både när han skrev "The Hidden Power of Advertising" och nu, är helt enkelt att han ger akademisk stadga åt sånt som vi alla innerst inne vet men hittills haft svårt att säga högt.

Och det är ju inte så bara, det.

Nä, nu blev det för mycket text. Så jag langar in en film. Vad är det som gör att man gillar FedEx lite mer efter att ha sett det här? Det de säger? Eller hur de säger det?

   

4x4

Byrån har gjort en kampanj för Impact i fackpress stöttad med DR. Impact är annonspaketet som tar sig fram i HELA Sverige. Paketet består av fyra införanden i fyra tidningar. Därför är temat självklart: 4x4.

The agency has created a campaign for Impact, specifically tailored for trade press. Which is also followed up by direct mail. Impact offers a package that runs through the entire Sweden. The package includes four advertisements in four magazines. Hence the theme is obviously 4x4.

4x4_hjul


4x4_front


4x4_motor


Impact_dr

Guld till Mods i Eurobest / Gold to Mods in Eurobest

Nu är vi så där stolta igen. Först och främst för att byrån hade hela nio nomineringar i Eurobest - "EM i reklam". Och sedan förstås för att Mods fick ta emot ett guld i Direct-kategorin för kampanjen "Improved account manager". Här är enheterna som vann, och vill du se mer Mods-jobb klickar du här.

Once again, we're proud and all. First and foremost because we had a total of nine entries on the short list in Eurobest - "the European cup in advertising". And also because Mods picked up a gold in the Direct category for the campaign "Improved account manager". Here's the campaign, and if you want to see more Mods work just click here.

Iam_1

Iam_2

Iam_3

Vilken fantastisk idé

Hur marknadsför man toalettpapper? Genom att se till att det finns toaletter där de inte finns och där folk behöver dem. Det är vad Procter & Gamble gjort på Times Square i New York. En tillfällig installation som, precis som Asi Sharabi säger, borde göras permanent och på fler ställen.

Charminoutside  Charmininside

(Via No Man's Blog och Experience Planner)

Coolast hittills

Musicovery

Av alla de interaktiva musikspelare som finns där ute på nätet nu, som t ex Pandora och Last.fm, är Musicovery den klart coolaste. Och snyggaste. Så här långt. Klicka på bilden och testkör.

Ovanligt snygga högtalare! / Unusually good looking loud speakers!

Åkestam Holsts nya kampanj för Pause. Helsida och banner.
Our new campaign for audio video retailer Pause. Print ad and banner.

Pause_tapet_ok

Banner (klicka på bilden):
Banner (click on the image):

Pause_banner_2

Booming Sound

Picture_3
Here is a new creative banner solution we have recently done for Pause. We wanted to create an ad that was so unusual that cant actually read what the ad is communicating due to the sound vibration.

Click on the logo, and all we be revealed…

Boom banner

Saker man inte får göra i en park i Hong Kong

Ett universellt språk:

Parksymbol

Ifall man ändå behöver en förklaring:

Nospitting

Och så lite annat man inte får göra (t ex utöva trädgårdsskötsel):

Forbidden

Snart är det dax, Christer!

Vi har väntat och väntat, men snart smäller det. På torsdag blir vår egen Christer Fuglesang förste svensk i rymden.

Kort om web 2.0

Web 2.0 borde väl vid det här laget definitivt ha passerat buzzword-stadiet och accepterats som en användbar definition av den nya tidens internetanvändande. I "Lektion 1 A i web 2.0" försökte jag skriva om det på ett kort och kärnfullt sätt. Men nu har jag snubblat över ett änna kortare och kärnfullare sätt, från Clement Mok på Sapient som jämför det "gamla" nätet med det nya:

Web20

Huvudet på spiken fjorton gånger om, skulle man kunna säga. Alla är avsändare. Alla är mottagare. Alla är prosumers.

Stjärnorna finns hos Viking Line

Stjrnkampanj_print

En del av "Stjärnkampanjen" som kommer att gå under december 2006 - mars 2007 och som handlar om underhållningen ombord. Alla kommer att vara där.

Från Calle & Olle - Åkestam Holst.

Sneaker of the Day

Greedy Genius Primo Sneaker

Sneaker01_1

Idolupplägg i Guldägget?

Roligtklippidoldaman210 Rolf van den Brink, chefredaktör på Dagens media, skriver i sin senaste ledare att han anser att Journalistpriset och Guldägget borde lära av idol. Jag förstår hans poäng men anser att han har fel. Inte i att man kanske skulle flyga in reklamare från andra delar av världen för att bedöma de kreativa bidragen i Guldägget. Men det vore förödande för tävlingen om konsumenter skulle börja tycka till om vilka bidrag som ska premieras.

Anledningen är ganska enkel. Det skulle inte driva utvecklingen i vår bransch framåt. Hans exempel med att hämta inspiration från Idol upplägget. Det skulle vara mindre lyckat eftersom det inte är nyskapande för fem öre utan bara konserverar musikindustrin. Varje uns av nyskapande decimeras direkt av en jury som vet vad som säljer i det breda folklagret. Och det breda folklagret röstar på den artist som låter mest som det som är på listorna just nu. Är det den utvecklingen vi vill se i vår bransch? Det kommer bli ett ”Bert Karlsson land” där vi till slut vi inte kommer få några nya influenser. Utvecklingen kommer sakta att avta eftersom konsumenterna kommer att fortsätta rösta på det de känner igen.

Precis lika förödande skulle det vara om konsumenterna fick bestämma vem som skulle få Nobelpris i litteratur. Då skulle sannolikt de mest folkkära författarna bli framröstade som t ex Astrid Lindgren och då faller hela idén med Nobelpriset. Nobelpriset i litteratur handlar, precis som guldägget om två saker. Dels handlar det om att stimulera författare att utveckla sitt skrivande. Men dels också om att få vanliga människor att upptäcka andra skribenter än de som finns på topplistorna. Hur många människor tror du hade upptäckt Imre Kertez om han inte fått Nobelpriset för att ta ett exempel?

Och här kommer min poäng. Idén med Guldägget handlar främst om att stimulera oss i reklambranschen att hitta nya och överraskande sätt att kommunicera ut våra budskap. Men tävlingen handlar också lika mycket om att få våra uppdragsgivare att upptäcka nya sätt att paketera reklamen. Skulle konsumenterna få bestämma tror jag tyvärr att det blir de mest publika och folkliga reklamlösningarna som kommer att bli belönade.

Visst, guldägget skulle kanske må bra av att få in lite variation i juryn av andra människor från besläktade branscher som också har kreativitet som sitt dagliga arbete. Men bespara oss från att ta in konsumenter i juryn för då kommer definitivt inte rätt kampanj att vinna!