Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« maj 2007 | Hem | juli 2007 »


Insiktsfullt av Jesper Waldersten

Bo131

Dagens citat

Flygplan


- Hur kan man döpa en flight till 1830?

Send a summer dance

Picture_1

Send your own summer dance to friends and family. Easy to use and very virtual, just upload your image and configure your own unique dance, write your personalized message and send it on to everyone you know.

Here is a link to the site

The botten is nådd?

Timbaktu_web_stor


"The botten is nådd", sjunger Timbuktu och den svenska reklambranschpressen. I årets upplaga i Cannes har det inte undgått någon att den svenska insatsen varit något blek, med undantag av Farfars Grand Prix i cyberkategorin.

Branschorganen har inte sparat på de negativa adjektiven. Det har varit mycket kritik, vilket kanske är berättigat. Men ibland känns det som man gått till överdrift över tävlingens betydelse. Priset tog nog Bernt Hermele på Resumé när han skrev en artikel mitt i veckan om att vissa byråer, inklusive att vi på Åkestam Holst måste vakna.

I artikeln skriver Bernt Hermele att ”Många fruktar nog hårda diskussioner med kunderna när de kommer hem”. När jag läser sådant, blir jag lite lätt orolig. Har han någon som helst förankring i reklambranschen och hos våra uppdragsgivare? Hur många uppdragsgivare är överhuvudtaget i Cannes? Hur många följer Cannes hemifrån? Och hur många tycker att det viktigaste är att deras jobb blir belönade i Cannes? Visst är Cannes en viktig tävling, och visst vore det toppen om fler marknadschefer kunde åka dit. Men att tro att ett guld i Cannes är den viktigaste drivkraften för en marknadschef är rätt naivt.

Personligen tror jag den viktigaste drivkraften för en marknadschef är om kampanjen når önskat resultat? Jag tror knappast någon marknadschef kommer sparka byrån för att de inte vann något guldlejon. Den troliga anledningen till diskussion är väl om kampanjen inte gett önskad effekt, eller om byrån missköter sig.

Missförstå mig inte nu. Jag gillar tävlingar, och jag tycker de är viktiga för att driva branschen framåt. Mycket av den belönade reklamen är också oftast den som skapar goda resultat. Men i mitt tycke anser jag att man just nu gått lite för långt och drar lite för stora växlar på vårt mediokra resultat i Cannes.

Nu kanske det låter som jag försöker föringa Cannes eftersom det inte gick så bra för oss i år. Så är det inte. Cannes är fortfarande en av de viktigaste tävlingarna för oss. Här har vi möjlighet att jämföra oss med andra toppbyråer i världen. Självklart är vi på Åkestam Holst är besvikna på att vi inte lyckades bättre i år. Men ibland räcker man inte ända fram och vi får helt enkelt ta nya tag till nästa år.

Vad jag vill uppnå med detta inlägg är att få igång en lite mer konstruktiv dialog i reklamsverige så det kan leda oss vidare. Min förhoppning är att media de närmast veckorna kommer ha något annorlunda karaktär på sina artiklar än den varit under Cannes veckan. Men den som lever få se..

Jag kunde inte låta bli

Internt, jag vet.

Jerker

Sydows teorem

Den första personen som löser teoremet vinner en valfri "turist" t-shirt från Playground (gäller alla utom Dan Landin)

Bild_3

Idag blir det bara ett citat

Jobb, jobb, jobb, jobb och ingen tid för långa blogginlägg. Här behövs lite poesi.

Horizon

"If you want to build a ship
don't herd people together to collect wood
and don't assign them tasks and work,
but rather teach them to long for the endless immensity of the sea."

- Antoine de Saint-Exupéry (du vet han med "Lille Prinsen")

Vad reklamköpare kan lära av djur

Peacock

I en artikel med den underbara titeln "The waste in advertising is the part that works" (Journal of Advertising Research 2004 – finns att ladda ner här) tar Tim Ambler och Ann Hollier itu med frågan om huruvida pengar som läggs på reklam till stor del är bortkastade. Du vet, Wannamakers gamla slagdänga om att hälften av pengarna han la på reklam var bortkastade men han visste bara inte vilken hälft?

Men Ambler och Hollier tittar på frågan ur ett specifikt perspektiv, nämligen om det lönar sig att lägga lite "extra" på sin reklam. Är det värt något att lägga pengar på en högre produktionskvalitet när man gör reklamfilm? Eller en helsida istället för en halvsida när man annonserar? En duktig fotograf istället för en mindre duktig? Eller är det slöseri med pengar?

Om svaret hade varit det senare hade det här blogginlägget förstås aldrig sett dagens ljus. Ambler och Hollier visar empiriskt att konsumentens upplevelse av själva produktionsvärdet på reklamen påverkar dennes uppfattning om varumärkets kvalitet i positiv riktning. Konsumentens logik är lika enkel som intuitiv: hög kvalitet i reklamens produktionsvärde (dvs allt sånt som inte är nödvändigt för att bara få fram budskapet) betyder hög kvalitet i varumärket, vilket i sin tur betyder att varumärket är värt att köpa.

Påfågeln då? Inte så konstigt. Den här typen av signaleffekter finns överallt i naturen och såväl i människors som andra djurs sociala sammanhang. Inom biologin används begreppet "handikapprincipen" för att beskriva att många djur utvecklar "onödiga" fysiska egenskaper vars enda syfte är att signalera deras förträfflighet inför andra och därmed öka deras chanser att bli valda.

Och vi gör det förstås själva i vår vardag och interaktion med andra människor. Inte minst i våra egna parningsritualer. I boken "The Game: Undercover in the Secret Society of Pick-up Artists", till exempel, skriver Neil Strauss att ett av raggningsexperternas mest framgångsrika knep för att locka till sig kvinnor är att sätta på sig en skjorta i grälla färger och som dessutom gärna får se dyr ut. Då sticker de ut, då blir de intressanta, då ökar deras chanser.

Och vad kallas knepet? "The peacock theory", förstås.

Bredbandsbolagets syn på midsommar

Här är två nya sponsorspottar vi gjort för Bredbandsbolaget. Spottarna kommer sändas i TV3 och TV6 med start på måndag och över hela midsommar veckan.

10 sek variant innan programmet

7 sek variant i början på reklamblocket

Playground hjälper dig att hitta rätt

Vår nya kampanj för Playground. Vi bygger vidare på att Playground vet att äventyren finns i Stockholm och att vi hjälper dig att hitta dem. Vi passar samtidigt på att berätta att Playground också har alla produkter du behöver för att genomföra dem.

Kampanjen bygger på nio olika T-shirts som vi tagit fram. På dessa T-shirts visas platserna och de äventyren som lämpar sig bäst att utföra där. T-shirtsen finns bara att köpa på Playground. 

Surfing_1Hiking                                                                                                       

Annonserna dyker upp i DN i morgon.
Playgr

Vad är grejen med Vad är grejen?

Jo, helt enkelt att det är en väldigt kul blogg med väldigt kul vardagsobservationer. Och att den därför är väldigt väl värd ett besök. Eller massvis. Kolla t ex det här, ur inlägget "Vad är grejen med löste i påse?":

      Lostepase

"Har ni testat det senaste? Löste i tepåse...
Det görs reklam för det på TV hela tiden och det enda jag undrar varenda gång jag ser reklamen är:
Vad är det i vanliga tepåsar?
Tepåsete? Hårdte? Skräp med tesmak?

- Åh, det låter gott. Löste, fast i tepåse! Det måste vi testa! Bort med gamla tråkiga, vanliga tepåsar med vanligt äckligt te i!"

Läs mer för all del: Vad är grejen?

(Jo, jag vet att den här bloggen funnits ett tag men jag har inte upptäckt den förrän nu. Man kan ju inte hänga med i allt.)

Nezeril resultat

Säga vad man vill om undersökningar, men det är ju superkul när resultaten är så här positiva!

Vår annons för Nezeril gick som uppslag vid ett tillfälle i SvD, den andra februari.

Nezeril_blocked_words


UNDERSÖKNINGSINFORMATION

Metod: Webbenkät - RAM
Urval: Panel av tidningsläsare som viktas för att representera läsarna en genomsnittlig dag.
Intervjutid: 48 t från kl 11 utgivningsdagen.

Antal intervjuver: 205
Annonsräckvidd: 322 000
Placering: Del 2 sid 2-3
Format: Uppslag

SYFTE
Metoden har som syfte att mäta:
    Om läsaren såg annonsen (eller kommer ihåg att den sett)       
        och i så fall
            Vad läsaren tyckte om annonsen
                och
            Hur annonsen påverkade läsaren

Här följer ett axplock ur undersökningen. Samt en sammanfattning längst ner.

Nez05

Nez04

Vi trodde nog att den här annonsen skulle ställa rätt höga krav på läsaren, men den visade sig (enligt den här undersökningen) vara väldigt lättbegriplig. Speciellt i målgruppen 16-34.
Nez02

Nez03

Nez01

Här är också några svar på den öppna frågan "Har du någon ytterligare kommentar kring annonsen?"

"Helfestlig!"
"Annonsen är svårbegriplig. Vá då Big Ben?"
"Ovanligt rolig!"
"Rolig annons som gav upphov till diskussion kring frukostbordet"
...

Rädda världen. Ligg oftare!

Vår nya kampanj för RFSU handlar om att välgörenhet både kan vara bra och skönt samtidigt. 5 kr av varje såld kondomförpackning går nämligen till ett projekt i Zambia där man jobbar med preventiva insatser för att minska spridningen av AIDS. Kampanjen kommer synas i hela norden.

Vi har gjort banners och en kampanjsajt tillsammans med Perfect Fools. På sajten kan man köpa kondomerna, tävla och möta andra likasinnade som också vill bedriva välgörenhet. Besök rfsu för att kolla in sajten närmare samtidigt som du kan passar på att handla kondomerna.

Sajt2_2

Utomhustavlorna kommer börja synas på måndag           

Utom2_3Utom3 Utom1_3 Utom4_2

  
                                                                                           

Mindre reklam, bättre lönsamhet?

Ingen i mediabranschen kan ha undgått det nya regeringsförslaget om att TV4 ska få möjlighet att öka antalet reklamavbrott. Förslaget har uppkommit för att TV3 och Kanal 5 idag får sända mer reklam än TV4 på grund av att de sänder från Storbritannien och nu ska konkurrensen neutraliseras genom direktiv från EU. TV4 börjar vädra morgonluft och ser möjligheten att öka sina intäkter.

Som verksam inom reklambranschen kan man tycka att detta vore bra. Ännu fler tillfällen för våra uppdragsgivare att synas. Personligen har jag en helt annan åsikt. Jag tror utvecklingen av att sända ännu mer reklam i vår största kommersiella TV-kanal kommer att bli kontra-produktiv. Både för annonsörerna men också för TV4.

Redan idag har TV4, i mitt tycke, överträffat de antal reklamavbrott man klarar av att ta in. Trots att jag är verksam inom branschen och försöker hålla mig uppdaterad, blir dessa avbrott mig övermäktiga. Jag tvingas lämna TV:n till förmån för en ny kopp kaffe i köket. Där funderar jag på hur en människa som inte jobbar med reklam agerar och hur många koppar kaffe de får i sig en normal TV kväll.

Min poäng är att om man stoppar in ytterligare reklamavbrott i en redan rätt överfylld TV kanal, så kommer vandringståget från TV:n till köket att börja likna en pilgrimsfärd till Mecka när antal reklamavbrott ökar. Det innebär i sin tur att uppdragsgivarna måste skruva upp sina investeringar eftersom färre människor är där och tittar.

Självklart förstår jag TV4. Mer reklamavbrott borde ge högre intäkter. Fast även här är jag av en annan åsikt. Jag tror att det finns en överhängande risk att det kommer slå tillbaka och de efterlängtade intäkterna kommer att utebli. Annonsörerna ser att effekterna på investeringarna blir sämre, på grund av att färre människor följer reklamavbrotten, och börjar ifrågasätta valet av kanal. Självklart kan TV4 hävda att det inte finns något annat media där man kan bygga så starka emotionella värden och samtidigt nå ut i det breda folklagret. Men vad spelar det för roll om ingen är där och tittar?

Istället för att öka antalet reklamavbrott borde TV4 göra tvärtom. Genom att minska antalet reklamavbrott borde lönsamheten också kunna öka. Denna ekvation är som jag ser det ganska enkel. Som vanligt borde väl utbud och efterfrågan få styra. Så varför inte minska antal reklamavbrott och istället höja priset. Genom den ekvationen borde man få följande positiva resultat:

1. Antalet reklamavbrott blir tillräcklig få och korta så att tittaren orkar sitta kvar.
2. Antalet annonsörerna minskar så att de får bättre genomslag.
3. TV4 kan ta mer betalt för varje annonsör vilket ger ökad lönsamhet.

Som jag ser det borde denna ekvation vara lönsam för alla. Kunden och reklambyrån blir glada då effekten blir större, tittarna blir glada då avbrotten blir färre och TV4 blir glada då intäkterna ökar trots mindre antal annonsörer.

Will Ferrells favorit

Will Ferrell (från Zoolander, Talladega Nights, Blades of Glory, m m) har ett finger med i spelet både bakom och i komedisajten Funny or Die, som jag råkade snubbla över idag. Då såg jag att den här filmen är hans favorit på sajten just nu, och kunde inte låta bli att tycka att det hade varit en rätt bra riktig reklamfilm för en riktig energidryck:

Powerthirst

(Tack till Walter Näslund, som hjälpte mig snubbla rätt.)

Lär av de bästa

Apple

The Economist skriver om varför Apple ses som världens mest innovativa företag och vad andra kan lära sig av dem:

"Network innovation"

Apples innovationer är inte resultatet av ett gäng uppfinnare inlåsta i ett rum, utan av att man hämtar inspiration och idéer både utanför och inuti företaget och sedan adderar egna element. En sannerligen kreativ process i ordets rätta bemärkelse alltså (dvs i bemärkelsen att kombinera existerande kunskap på nya sätt).

Sätt användaren först

Bygg produkten utifrån användarens/kundens behov snarare än teknikens möjligheter. iPod var inte den första mp3-spelaren, men den var den första som gjorde det så enkelt att synkronisera, organisera och köpa musik att vem som helst kunde göra det. iPhone är inte den första telefonen med mp3-spelare, browser och email-funktion men först med att göra de funktionerna riktigt användarvänliga.

Men lyssna inte för mycket på marknaden

Ibland måste man strunta i vad konsumter och förståsigpåare säger och lita på sin egen instinkt (en instinkt som trots allt inte är hämtad ur luften utan som är resultatet av ackumulerad kunskap och erfarenhet). När iPoden lanserades 2001 skrattade många åt den. Nintendo möttes av liknande reaktioner när de först berättade om Wii, som visade sig bli en succé.

"Fail wisely"

Den fjärde lärdomen är att lära av sina misstag. Macintosh reste sig ur askan från floppen Lisa. iPhone föddes efter att Apple kört i diket med en musiktelefon ihop med Motorola. Apples senaste datorer bygger på teknik från Steve Jobs tidigare företag NeXT, som tidigare betraktades som ett misslyckande.

Sedan skadar det ju förstås inte att ha den här killen vid rodret heller:

Den sjuhundrafemtioelfte idag

Studentbil

Yla om studentens lyckliga dar. Så här ser livet på Kungsgatan ut för säsongen.

Lumosity – "Reclaim your brain"

Lumosity_2

Något att göra under lata sommardagar. Verkar lovande. "Did you know that the human brain starts slowing down as early as age 30?"

Lumosity

Kan du din Göran?

Goran

Om inte, har du chansen att läsa på lite grann i en bra intervju som Mattias Åkerberg har gjort med allas vår Göran och som han publicerat på sin blogg Please Copy Me.

"Är det verkligen någon som tittar på TV nuförtiden?"

När man jobbar med reklam kan man ibland få höra de mest besynnerliga kommentarer från diverse håll. Nuförtiden brukar de (fortfarande) handla om "den traditionella reklamens död" och hur internet tar över allt. Ingen läser tydligen tidningar längre. Eller tittar på TV.

Då är det skönt att det faktiskt finns de som mäter sånt här, och som har gjort det under så lång tid att det finns en vettig tidsserie att ta ställning till. Nordicom har följt svenska folkets medianvändning sedan 1979 men här har jag bara tagit med siffrorna från och med "konsumentinternets" genombrott 1996. De visar alltså hur stor del av befolkningen i åldern 9-79 år som använder mediet i fråga dagligen:

Medieanvandning

Man kan konstatera några saker:

För det första att internet absolut har haft en fenomenal tillväxt i användning, även om den stora ökningen har uppstått förvånansvärt sent – det stora hoppet kom mellan 2005 och 2006 (Nordicom började inte mäta internetanvändningen förrän 1998).

För det andra att internets framfart inte har skett på bekostnad av varken TV eller dagstidningar. Medieanvändning är inget nollsummespel, utan vi blir snarare bättre på att använda flera medier genom multitasking eller continuous partial attention. Av de tolv medierna ovan är det egentligen bara kassettband och tidskrifter som åkt på riktiga kängor.

Men det mest iögonfallande av allt är ändå att våra medievanor är så konstanta över tiden. Inte ett dugg överraskande egentligen, men värt att komma ihåg när hypar och buzzwords surrar som mygg runt skallen. Det skulle vara intressant att titta närmare på en nedbrytning på åldersgrupper men jag gissar att förändringarna över tiden inte ser särskilt annorlunda ut där heller.

Fast det här säger väl inget om traditionella mediers eventuella död som reklamkanaler? Att folk tittar på TV betyder väl inte att de tittar på reklamen? Nej, men den frågan är förstås universell och gäller alla medier. Och spelreglerna för att få folk att lyssna på vad man har att säga är fortfarande desamma: var relevant och var intressant.

Microsoft visar tänderna

Jeff Han kanske var först med idén, men Microsoft verkar bli först till marknaden. Det här är helt fantastiskt. Det kommer att förändra allt.

Surfacing

Microsoft Surface Computer

(Snyggt spanat, Jens!)

Fathertown Beach? Sharp Nude? Tender Village Center?

For a beautifully strange subway map for all non-Swedish-speaking visitors, click here.

Englishsubwaymap

Se vad världen laddar upp

Flickrvision

I realtid dessutom. Flickrvision – ännu en open-source-web2.0-mashup, denna gång baserad på Flickr.com.