Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« mars 2009 | Hem | maj 2009 »


40ème cérémonie du club des D.A.

Igår var det stora kvällen för alla franska reklam kreatörer. CLM BBDO, Young&Rubicam och Ogilvy var mest prisbelönad. Här är mina favoriter.

Image1
Image2
CLM BBDO för Alka Seltzer (print).

Canal+ Filmer "Versailles" och "Mafia" från BETC Euro RSCG.
Här är alla nominerade Le Club des DA.
Voilà, bonne journée à vous!

Another day at work...

2-121

work in progress, character prototype

treecollage.jpg

character_print.jpg

Plastic prototype model printed at Shapeways.

Livertising - So Right Now

We live in a world where RIGHT NOW really do matter. Build a brand relationship on Twitter is very much now. Or live betting at Unibet. Or find an extra friend at Comviq

Here are some older commercial examples what Livertising is all about:


Live

Brand Utility när det är som bäst?


Bild 3

Vecka.nu

Nya (schack)drag för blivande vinnare

Bild 2
Att bilindustrin går dåligt har nog inte undgått någon. Det är en kamp om köparna på liv och död. Och då gäller det att visa musklerna. Ordentligt. Det gör BMW på ett dräpande sätt i den här reklamen för att påminna kunderna om viket varumärke som är bäst och starkast.

Det japanska bilmärket Hyundai har valt en annan väg för att bygga sitt varumärke och vinna förare. Till skillnad från BMW - som kan förlita sig sitt väl inarbetade varumärke och värden kring prestanda, tysk kvalitet och status hos en köpstark målgrupp – är Hyundai i USA en underdog med låg kännedom och som möts med skepsis. Inget idealt läge för ett parti schack. För att överleva har de gjort ett antal geniala drag och bygga ett varumärke som står för något som konsumenter vill ha.

Bild 3

Lösningen blev en sinnrik försäkring Hyundai Assurance Plus som lanserades i januari i år med löftet “Finance or lease any new Hyundai, and if in the next year you lose your income, we’ll let you return it.” Det här visade träffa mitt i prick hos de alla amerikaner som drabbats av arbetslöshet, problem med krediter och allmänt dålig trovärdighet av samhället. Nu fanns helt plötsligt ett bilmärke som förstod deras situation och ville vara en del i lösningen för hur deras ekonomi skulle komma på fötter. Nyckelordet här är att ge kunderna det de vill ha, "långsiktig sinnesro" från en kaotisk vardag, istället för att försöka låtsas visa empati genom ”snabba klipp” och generösa rabatter som vi vet alla bilhandlare är så duktiga på. Med andra ord kan man säga att Hyundai omdefinierade sättet på hur man säljer bilar och tar en mer aktiv del i att förstå och hantera köparnas livssituation. Behöver vi säga att det stärkte varumärket enormt och att försäljningen rullade på.

I dag har Hyundai gått från en 82 plats till en 20 plats på de mest besökta bilmärkena på bilsiten Autotrade.com och i januari 2009 hade de 14 procents försäljningsökning (den största ökningen jmf med januari 2008 hos samtilga bilmärken) och värt att säga är att endast tre bilmärken lyckades ha en försäljningsÖKNING i januari. Att våga gå sin egen väg och sätta spelplanen i gungning ger en push framåt både på varumärke och försäljning. För mer inspiration hur företag i en lågkonjunktur fortsätter att addera värde till varumärket, klicka här

Spana även in dessa varumärken som som på ett fiffigt sätt leker med produkten och oss konsumenter, här.

work in progress, references


Refsheet

Pontus Schultz går från mörker till klarhet till klarhet

3444974574_6d1889bd1f

Bild: Irargerich

Läs hans blogginlägg hos Veckans Affärer idag. Det är väldigt bra.

Sitter du och slösurfar på arbetstid? Bra.

Fb

Som planner så gillar jag ju att ha teorier och undersökningar som stödjer det jag säger eller gör. Nu finns en undersökning som kommer glädja alla som brukar använda sin dyrbara arbetstid till att twittra, kolla Youtube-klipp eller läsa de senaste nyheterna på aftonbladet. Australiska forskare har nämligen kommit fram till att icke arbetsrelaterad surfning på arbetstid faktiskt gör människor mer produktiva. 9 % mer produktiva för att vara exakt. Nästa gång chefen klagar på att du kollar Facebook på arbetstid är det alltså bara att printa forskningsrapporten och lämna över hela luntan med hänvisning till att du effektiviserar din arbetsmetod.

Via Switched.

Hanna + Lars + Åke = Shots

Lars&Hanna_Final

Laura Swinton, news editor at shots, wanted to know a little more about Sweden and Åkestam Holst.

Our super talented creatives Hanna Björk and Lars Holthe give you: Sweden Insight

Read all about it here!

Is it Åke?

Image05938473847302

We just received this image from a friend who think he spotted Åke at Guldägget the other night. 

If you know more about this don´t hesitate sending us images or/and further information.

info@akestamholst.se

Äggstra cred till fotograf Sven Prim.

Stort cred till fotograf Sven Prim som kammade hem 3 silverägg varav 2 med oss (se nedan). Inte illa för att vara en nykomling. Bra jobbat! Tack för det Sven och Stort Grattis! 

Bild_1

Pause_motiv1

Pause_motiv2

Pause_motiv3

Pause_motiv4

Bästa byrå i Guldägget 2009! / Best agency in Guldägget 2009!

Akepekar  

När krutröken lagt sig efter Guldäggsgalan i konserthuset igår kväll kunde vi stolt, lite yrvaket men framför allt väldigt glatt konstatera att Åkestam Holst är bästa byrå, med ett guld- och fyra silverägg.

Visst har enskilda byråer erövrat fler priser tidigare på Guldägget, det har även vi gjort. Men sannolikt är den stora spridningen i år ett tidens tecken. Reklamen befinner sig i en brytningstid, hela kommunikationsmodellen håller på att omdefinieras och vi är självklart stolta över att befinna oss i framkanten av den utvecklingen.

Kvällen stora vinnare, kampanjen ”Stefan the Swopper” för Posten är ett tydligt exempel på vad som är på väg att hända. En kampanj helt utan traditionellt mediestöd, som fick vingar på nätet och via pr. Men som framför allt var mer än en reklamkampanj, eftersom kampanjen hände på riktigt, i verkligheten och i sociala medier.

Så här gick det till: Posten gav oss i uppgift att skapa en förlängning av julkampanjen som skulle fokusera på Postens ombudsnät. En liten begränsning: Mediebudget saknas.

Många kloka huvuden på byrån slog sig samman och ett av dem tillhörde Stefan Kits på systerbyrån Knock som jobbar med brand experience, eller det som till vardags kallas events. Stefan är en äventyrare och något av performance-artist, som gillar utmaningar, framför allt om de är tidigare oprövade.

Så föddes idén om Stefan The Swopper, killen som på en månad skulle försöka byta bort hela sitt liv, via nätet och Postens ombudsnät.

Allt var på riktigt. Stefan var lite trött på det mesta av sina ägodelar, ja alla faktiskt. Till och med bostaden sattes på transferlistan. Enda begränsningen; Stefan ville behålla sin flickvän och sitt jobb.

Posten gillade förstås idén och ställde upp med sitt sortiment av förfrankerade lådor och kartonger.

Resten är som man säger historia. Titta på case-filmen så framgår det tydligt hur hela projektet nådde ut till allmänheten. Och som det nådde ut. Bortåt en halv miljon människor besökte Stefans sajt ett tiotal gånger i snitt och stannade länge för att se vad som fanns att byta till sig och förstås för att följa Stefan och hans projekt. Stefan hamnade i tidningar, radio och TV-soffor. Stefan chattade, facebookade och twittrade. Han for som en skottspole till sitt postombud och han bytte grejer.

Är det här reklam? Är det underhållning? Är det en tjänst? Är det ett event? Säg det. Men det är så här modern kommunikation allt oftare kommer att se ut. Varumärken gör något istället för att bara prata om något. Varumärken engagerar istället för att pracka på. Man bjuder in, man träffas och man samtalar. I verkligheten och på nätet.

Postens behållning i sammanhanget är dubbel. Som Sveriges äldsta kommunikationsföretag är det en överlevnadsfråga att ständigt anpassa sig till nya förutsättningar och finnas där människor är. Mentalt och fysiskt. Och sällan har det varit tydligare att Posten är i högsta grad vitalt och levande, med ett ombudsnät som underlättar när du vill köpa, sälja eller bara byta grejer.


Stefan the Swopper from Stefan the Swopper on Vimeo.

Se kampanjerna som belönades med Silverägg här:

Playground - Barometern

RFSU - Extra bra glid

Pause Ljud & Bild - Ovanligt stora filmupplevelser

Posten - Stefan the Swopper

Once the dust had settled after the Guldägget (The Golden Egg - Sweden's No 1 creative awards show) gala at the concert house last night, we were proud, a little dazed but most of all extremely happy to see that Åkestam Holst finished best in show, with one Gold and four Silver Eggs.

While it is true that individual agencies have won more awards at Guldägget in previous years – as have we – the increased spread of this year’s awards is most likely a sign of the times. Advertising is at a crossroads, the entire communications model is in a state of redefinition and we are proud to be at the forefront of that very development.

Last night’s big winner, the campaign ”Stefan the Swopper” for the Swedish Post, is a prime example of what is currently in motion. A campaign without any traditional media support whatsoever, that went airborne through the net and pr. But that above all was more than an ad campaign, since it was something that happened for real, in real life and in social media.

This is what happened: the Swedish Post asked us to prolong their Christmas campaign and focus on their point-of-sales network. A minor limitation: no media budget.

A great many wise men and women at the agency got their heads together and one of them belonged to Stefan Kits at our sister agency Knock, that specialises in brand experiences. Stefan is an adventurer and something of a performance artist who enjoys new challenges, especially that which hasn’t been attempted before. So the idea of Stefan the Swopper was born, the guy who within the scope of a month would try to swop his whole life, over the net and the Post’s POS network. It was all true. Stefan was indeed a little tired of most of his possessions, or actually all of them. Even his apartment was put up for transfer. His only limit: Stefan wanted to keep his girlfriend and his job.

The Post obviously liked the idea and pitched in their range of prepaid boxes and cartons.

The rest is, as they say, history. Watch the case film above (sorry, Swedish only) and you’ll see how the whole thing reached and touched people. Almost half a million people visited Stefan’s website approximately ten times on average and spent quite some time looking at what was on offer for a possible swop as well as following Stefan and his project. Stefan ended up in newspapers, radio and TV shows. Stefan chatted, facebooked and twittered. He ran back and forth to the Post office and he swopped stuff.

Is this advertising? Is it entertainment? Is it a service? Is it an event? You tell us. But this is what modern communications will increasingly look like. Brands that do things instead of just talk. Brands that engage instead of impose. That invite people in and start a conversation. In real life and on the net.

The gain for the the Post is two-fold. For Sweden’s oldest communications company it is a question of survival to constantly adapt to new circumstances and be where people are. Mentally and physically. And it has never been more obvious that the Swedish Post is very much alive and kicking, with a point-of-sales network that makes it easier for you to buy, sell or just swop stuff.

See our campaigns that were awarded Silver Eggs here:

Playground - Barometer

RFSU - Extra slippery lubricant

Pause Ljud & Bild - Extraordinarily big film experiences

Posten - Stefan the Swopper

Ta fem minuter och få svindel