Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« oktober 2009 | Hem | december 2009 »


ATG feat. Christmas

Ny film från ATG/V75 som rullar i TV-rutan fram till julafton. 

HJÄLP BO TILL EVIG UNGDOM

Under sex veckor har Bo Brundin ägnat sig åt att köpa tillbaka sin ungdom på internet med hjälp av Posten.

Under 60-talet bodde Bo i en liten lägenhet på Manhattan i New York. Allt han har kvar är minnena från sitt livs bästa tid och ett gammalt fotografi. Bo har bestämt sig för att e-handla tillbaka alla saker som finns i fotografiet och placera ut dessa i ett rum i sitt nuvarande hem i Östhammar.

Posten har hjälpt Bo att skapa en hemsida och komma igång. Bo har aldrig tidigare rört vid en dator men Posten är övertygad om att alla kan lära sig att e-handla och att allt går att köpa på internet.

Bo och Posten hade förväntat sig att projektet skulle ta upp till ett halvår. Men tack vare stor medial uppmärksamhet har experimentet gått mycket snabbare än vad man vågat hoppats på

Nu har Bo endast tre saker kvar att hitta innan rummet är komplett, så kom igen nu och hjälp Bo på forever-young.nu!

Press_web2

Stockholm Pride heterotestar dina facebook-bilder

L624941058-08503555bd

Stockholm Pride släpper idag den tredje delen i ”How Hetero”-kampanjen, där du testar hur hetero dina bilder på facebook är. Bildkomposition ihop med färger resulterar i ett procentuellt svar om hur heteronormativa bilderna visar sig vara.

- Ingen har tidigare gjort något liknande. Att diskutera hur vi ser på bilder i relation till heteronormen är ett grepp för att lyfta debatten om samhällets oskrivna regler kring sexualitet och kön ytterligare en nivå, säger Jessica W Sandberg, presschef Stockholm Pride.

EGO-Jul


Årets tema för Postens julkampanj är “Skicka många julkort. Få många vänner.” En lite egennyttig vändning av det mer vanliga gör någon glad-temat. Julkortet är fortfarande det överlägset vanligaste sättet att önska God jul. Kring 40 miljoner julhälsningar postas varje år. Dessutom, och kanske intressantare, är att människor enligt undersökningar fortfarande uppskattar ett julkort väsentligt mer än julhälsningar via t ex mail. Oavsett ålder. 
För den postalt handikappade finns förstås “riktiga julkort på nätet”, en tjänst som vi på byrån utvecklade till Posten för några år sedan. Det är en hybridtjänst där du kan beställa och t om tillverka julkortet digitalt, men där kortet trycks och levereras i brevlådan av Posten. Finns på posten.se.
Årets julfilm för TV demonstrerar på ett nästan övertydligt sätt fördelen av att skicka många julkort. Filmen har regisserats av Johan Tappert på Folkefilm.  
  

Johan Tappert på Folkefilm.    

P AY ROUND

Byråns senaste annons för Playground i tidningen Åka Skidor.

HR_Playground_Hålannons_web

"Det går asbra"

Pausekockar äter med ögat, och lagar med örat. Med det som utgångspunkt gjorde vi en kökskampanj för Pause nya högtalare Audio Pro LV2, ett par trådlösa högtalare som passar utmärkt för hela hemmet, men speciellt för köket. 
Ovanligt rolig matlagning

Läs gärna artikeln "Det går asbra" i Resumé eller titta närmare på högtalarna på pauseljudbild.com, där du även kan njuta av Ovanligt välsmakande ljud, en present från Pause och Spotify till världens alla kockar.

Tips! Just nu gäller introduktionspriset 5 990 kronor (ord pris 6 990). Varken förstärkare eller installation behövs – bara dina favoritlåtar. Skynda dig ner till butiken. Högtalarna säljer som chips på en fredag.

Hur hållbar är din frisyr?

Monter test

Ingenjörerna på Sweco brinner för hållbarhet. Det är en central aspekt i allt de gör, så det blir en hel del beräkningar kring hållbarhet en vanlig arbetsdag. När de ändå var igång och räknade på vägar, hus, industrier och hela städer ur ett hållbarhetsperspektiv så kunde de inte låta bli att räkna lite på frisyrer också. Hur hållbara (miljömässigt, ekonomiskt och socialt) är egentligen olika frisyrer? Och hur hållbar är din frisyr?

Ovanstående är utgångspunkten i den studentkampanj vi nyligen rullat ut för Sweco. Kampanjen syns främst på ett antal arbetsmarknadsdagar över hela landet, där vi hjälpt Sweco utforma sin monter. I montern kan man, förutom att prata om Sweco och hållbarhet i allmänhet, även testa sin egen frisyr och få en klippning.

Så, hur hållbar är din frisyr? Testa här!  


The engineers at Sweco are very enthusiastic about sustainability. It is a central aspect of everything they do, which means that quite a lot of calculations regarding sustainability are made every day. When the engineers had started calculating on roads, buildings, industries and entire cities from a sustainability perspective, they couldn’t stop themselves from doing a bit of calculation on hairstyles as well. How sustainable (environmentally, economically and socially) are different haircuts? And how sustainable is your haircut?

That was the starting point in the student campaign we recently rolled out for Sweco. The campaign can be seen at a number of labour market days all across the country, where we helped Sweco design their stand. In the stand the students can, besides talking about Sweco and sustainability in general, also test ones own hairstyle and get a new haircut.

So, how sustainable is your haircut? Test it here!

 

Hur hållbar är din frisyr?

Reklamen och samhället

Reklam i samhällets tjänst


Ibland händer det att man funderar över reklamens roll i samhället. Allt blev så mycket klarare när vi såg den här på bilden från den 7 juni 1950 när Svenska Reklamförbundet firade 15-årsjubileum på Hasselbacken.

I KB:s arkiv finns mer om detta och fler illustrationer. Titta speciellt på affischen från 1932.

Närkontakt med verklighetens reklamare

WasaKanel


I fyra härliga men korta veckor har jag iakttagit, interagerat med och tjuvlyssnat på verklighetens reklamare här hos Åke. Att byta de intensiva studierna på Handels MCXL mot arbetsplatsen var på många sätt en mindre kulturkrock än väntat. Den stereotypa reklamaren verkar gömd och istället råder en glad och opretentiös stämning som säkert höjts av det regn av utmärkelser och reklampris som dignat ner de senaste veckorna. Som praktikant kan man inte låta bli att vara lite stolt, trots att jag på inget sätt varit delaktig i kampanjerna. Förutom den positiva energiinjektionen har jag under min tid här också lärt mig en hel del.

Att praktisera som planner har inneburit en fortsättning på mantrat som genomgående dykt upp i klassrummet under hösten, nämligen ”konsumentinsikt”. Att vi som planners ska förstå marknadstrender och psykologin bakom konsumentens beslut är ingen nyhet, men jag har nu fått en insikt om vad en konsumentinsikt är. Egentligen. Det är inte bara en förståelse för vem konsumenten är eller hur den tänker, snarare är det, eller borde i alla fall vara, en konsumentbaserad affärsmöjlighet. I alla de projekt jag har varit involverad i har arbetet i slutändan handlat om en fråga; Hur kan produkten uppfattas som intressantare för kunden så att vi säljer mer? En konsumentinsikt utan ett grundläggande affärstänk är ingenting värd för den kommer inte att generera större intäkter i slutändan och därmed inte heller fungera som ett bra underlag för införsäljning av projektet till kund. Som ekonomiutbildad kan jag tycka att det är lite komiskt att det är först nu under praktiken som jag verkligen förstått det och det gör också att jag förstår varför det gick så bra för Åke i 100-wattaren.

Jag vill tacka alla här på Åkestam Holst för en kul, spännande och intressant praktik! Det har varit inspirerande att få se idéer födas och att få följa det strategiska arbetet bakom kulisserna.  Jag kommer sakna att dagligen få umgås med verklighetens reklamare och smygäta wasa kanel runda. Men nu är det dags att lämna powerpoint för ett tag och återgå till pannåerna i klassrummet. Vill avsluta med att förtydliga (just for the record): det var inte jag som hade sönder toaletten igen, utan det bara hände när jag var där.

Camilla

Kokbok utan kok

KokbokomslagVi har tidigare skrivit om att vi håller på att ta fram en kokbok utan kok för Swecos räkning. Nu är boken producerad och finns att beställa. Kokboken innehåller 17 recept som tillagats så energisnålt som möjligt. Orden spis eller ugn finns överhuvudtaget inte nämnda i boken. Däremot så tipsar Lotta Lundgren, som tagit fram recepten, om att man exempelvis kan använda diskmaskinen (när den ändå är igång) till att koka ägg.

Syftet med kokboken är att skapa uppmärksamhet för Swecos arrangemang Stora energipriset, vilket är en tävling som premierar energisparande idéer. Prisutdelning sker den 17:e november på Moderna Museet i Stockholm.

Intresserad av att laga energisnål mat hemma? Var med i Swecos tävling så har du chansen att vinna ett eget ex av ”Kokbok utan kok”.

Åke = juryordförande

Dandadstud_302 
Varje år tävlar omkring 25 000 bidrag om att vinna den åtråvärda pennan i en av reklamvärldens tuffaste tävlingar, brittiska D&AD (Design and Art Direction). Åkestam Holst har aldrig vunnit någon penna, även om det har varit nära vid ett par tillfällen.
Därför är det extra glädjande att årets upplaga kommer att företrädas utav en av byråns kreativa chefer, Martin Cedergren, som blir juryordförande i kategorin Websites. Stort som attan tycker Åke!

Each year, 25 000 entries are submitted into D&AD, one of the world's toughest advertising awards. Åkestam Holst has never won any pencil, allthough we've been close a few times. This said, we are thrilled to tell you that one of our creative directors, Martin Cedergren will be foreman of the Website Jury at this year's D&AD.

Aktuell kampanj för V75

Just nu rullar vår senaste film för V75 på TV. För att du ska kunna titta på filmen så ofta du vill måste vi ju givetvis lägga upp den här på bloggen också.

 

225 Watt!

100watt_teknad Tävlingen 100-wattaren anses ibland finare än andra för att den blandar kreativitet med effekt. Eftersom det i vårt universum är precis samma sak är vi lika glada för framgångar i kreativitetstävlingarna som Cannes, Guldägget, One Show och Eurobest.      

Hursomhelst kunde vi igår kväll ödmjukt gratulera våra uppdragsgivare Stockholm Pride (50 W), OLW (75 W) och Playground (100 W) på galan i Frihamnen.

Med sammanlagda 225 watt lös Åkes stjärna starkare än någon annan under kvällen.

Tack så mycket för allting!

L1010707

Hej, jag heter William och har praoat här på Åkestam Holst i en vecka nu. Art Directorn Fredrik har varit min handledare. Under min vecka så har jag gjort många olika saker, skurit ut bilder, kollat på underskattade science fiction-filmer, druckit hejdlösa mängder O'boy och burit diverse alkoholhaltiga drycker. Överhuvudtaget har jag haft det väldigt trevligt här, och hoppas att ni andra tycker det också. Nu känns det lite tråkigt att gå tillbaka till skolan efter en sådan här vecka, men jag får väl bita ihop och inse att förflytta papper från skrivaren till möteslokalens vägg inte riktigt duger som utbildning. Tack så mycket för allting!

William åker skateboard:

Medaljregn över Åke i LIA!

                         LIA_Statues-thumb-250x393-9187
Idag kom den stora nyheten att Åkestam Holst belönats med så mycket som 6 medaljer i London International Awards. Därmed blev vi bästa byrå i Sverige och dessutom näst bästa digitala byrå i hela världen. Åke är en mästerkreatör! 

Gold  Sleepless at Playground    E-Commerce
Silver Playground Barometer   E-Commerce
Silver Posten/Stefan the Swopper   Weird Wonderful Websites
Silver Pride/How Hetero?   Microsite
Bronze Pride/How Hetero?   Public Service/Social Welfare

 

Nu hoppas vi bara att det går lika bra för våra nominerade kunder i torsdagens 100-wattare!

 

Today we received the great news that Åkestam Holst was rewarded with nothing less than 6 medals in London International Awards, which made us the second best digital agency in the world. Åke has once again proved himself to be an excellent creator! 

Tyngd bakom Postens senaste miljösatsning

All mänsklig aktivitet påverkar miljön. Därför har Posten arbetat konsekvent för att minska sin miljö- och klimatpåverkan under många år: Först i världen med att utnyttja höghastighetståg nattetid för att kunna avveckla flygtransporter. Utdelningsbilar med utsläpp så låga som 116 g CO2/km. Utbildning av alla chaufförer i mjukare körning för att sänka bränsleförbrukningen ytterligare.

Med den senaste satsningen, Klimatekonomisk DR, engagerar man nu alla som köper DR-tjänster av Posten för att skapa marknadens mest miljöanpassade direktreklam. Kunderna miljöanpassar produktionen och Posten distributionen. Lika enkelt som självklart.

Kampanjen kommer att gå i affärsmedia och naturligtvis som Klimatekonomisk direktreklam.

Stenbumling

Pressbyrån - sprillans ny kund!

Pressbyrån med sina 320 butiker är ny kund hos Åkestam Holst. Pressbyrån har funnits i över hundra år, men är mer aktuellt än någonsin. Åke Stamholst säger:                           - Varmt välkommen!   

åke_pressbyrån