Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« mars 2010 | Hem | maj 2010 »


Konsten att slå sig in i den så kallade verkligheten

Praktikanterna frågar sig: Vad kan vi göra för att fastna i Åkestam Holsts hjärtan för alltid? Okej ingenting. Men vi kanske kan fastna där en litenlitenliten sekund?

Insikt: Alla reklamare gillar champagne. Vi gillar champagne. ALLA gillar champagne.

Problem: Vi är ap-fattiga studenter.

Lösning: Vi köper fyra wannabe-champagneflaskor. Sedan gömmer vi dem på hemliga ställen på kontoret och först till kvarn får dem.

Ledtrådarna till gömställena kommer efter reklamen;                                                     

Hej! Vi heter Felix Holfve (ad) och Sofia Zetterqvist (copy), kommer från Berghs och har praktiserat här i 3 veckor. UNDERBART. Vi får inte avslöja så mycket om kunderna och projekten vi har fått jobba med (någon konstaterade t o m att han skulle behöva döda oss då) men vi kan avslöja att frukosten är delikat (och enorm), kaffemaskinen fantastisk (och dyr) och att alla som jobbar här är väldigtväldigt snälla, omtänksamma och roliga. Och duktiga. Vilket bevisades under Guldäggsgalan som vi fick följa med på och låtsas vara riktiga Åkestam Holst:are när “vi” vann (skrek lite extra högt så att alla verkligen skulle fatta att vi också satt vid vinnarbordet). Med andra ord: Åkestam Holst har i alla fall fastnat i våra hjärtan.

Åter till det viktiga, “champagnen”. Här kommer ledtrådarna till gömställena: 

  1. Sup dig smart  
  2. Dags att trappa ner?
  3. Champagnens mekka  
  4. Efter du hittat den kanske du vågar spela  

Länge leve livet!

langelevelivet.se får du följa livets resa från ålder 0 och uppåt. Passa även på att göra livet längre genom att ladda upp en bild, antingen på dig själv eller närstående. 

Apotek

Allt för sovmorgon

I vår senaste kampanj visar vi att Hemtex har allt som krävs för en lång och skön sovmorgon.

Alltid lika uppfriskande

Pripps Blå är starkt kopplat till skärgården, gemenskap och ”blå stunder”. Dessa är delar som har byggt och stärkt varumärket under många år, och som vi har valt att förvalta men samtidigt göra någonting nytt med för att åstadkomma en nödvändig förflyttning av varumärket.

För att kommunicera att Pripps Blå är ölen med den uppfriskande smaken har vi tagit med oss flera av de djupt förankrade kopplingarna till varumärket och tagit det med till Brasilien… den här gången. Målet är att svenskar ska känna att Pripps Blå är den perfekta ölen när man behöver svalka sig och vill ha någonting uppfriskande och filmen är sprängfylld med härliga känslor som man förhoppningsvis vill befinna sig mitt i.

Pripps Blå – Alltid lika uppfriskande.

Hur förklarar du det här herr Dahlén?

Studerar man senaste dygnets topplista från Viral Video Chart (mest länkade klippen just nu) inser man på en gång att Gang Starr plötsligt har blivit det hetaste man kan titta och lyssna på, sju år efter att de släppte sin senaste skiva. Anledningen är naturligtvis att Guru, en halvan av Gang Starr, igår gick bort vid den allt för låga åldern 43 år. Precis som när Michael Jackson gick bort förra året så leder alltså dödsfallet till att artistens musik återupplivas, vilket väl egentligen inte är så konstigt. Det som gör det intressant är det här beteendet går tvärt emot hur vi annars fungerar. 

Micael Dahléns Nextopia-teorier pekar ju på att vi hela tiden är intresserade av nästa grej och inte tittar bakåt överhuvudtaget. När någonting släpps på marknaden så blir det i princip direkt ointressant. Då är det ju inte nästa stora grej längre.

Att Gang Starr plötsligt är hetast på Youtube och på Twitter går tvärtemot de här teorierna. Att någon dör betyder ju att det med stor sannolikhet inte kommer släppas något mer material överhuvudtaget från den artisten. Gang Starr är helt enkelt inte nästa stora grej och borde därmed inte vara särskilt intressanta.

Så varför lyssnar alla på Gang Starr idag? Beror det möjligen på att de helt plötsligt blev lite mer limiterade? Priset på en konstnärs verk brukar ju skjuta i höjden i samma stund som densamme trillar av pin. Men i det fallet handlar det främst om ren ekonomi. Det potentiella utbudet begränsas plötsligt vilket helt logiskt leder till ett högre pris. Men att lyssna på MJ eller Gang Starr på Spotify eller Youtube har ju inget med ekonomi att göra.

Kanske är det helt enkelt så att dödsfall är undantaget som bekräftar Nextopia-regeln. Vid vissa tillfällen tillåter vi faktiskt oss själva att blicka bakåt.  

Stolta över Pride!

Golden

Det kändes självklart härligt att få ta emot Guldägget för “How hetero?”-kampanjen på Guldäggsgalan i torsdags kväll. Silverägget satt förstås fint det också. Kampanjen har omskrivits, belönats och twittrats runt världen på ett fantastiskt sätt sedan förra sommaren och ibland är det nästan som att själva syftet kommit i bakgrunden; Alltså att få igång samtalet om vilka normer som styr våra liv, vad som anses manligt, kvinnligt, homo, bi eller hetero. Men sanningen är ju att varje liten aktivitet som kampanjen genererat är ett litet steg mot större medvetande och öppenhet. Och det är faktiskt större än alla Guldägg i världen. Vilket på inget vis ska tolkas som att vi inte är överlyckliga för Guldägget. Det är vi. Också.

Vinnande vykort

Dagen efter Guldägget fick guldäggsvinnarnas föräldrar ett fint kort hem i brevlådan. Motivet föreställde deras son eller dotter med ett prestigefullt ägg i handen, och en liten hälsning från Posten på baksidan.

Vinnarna fotograferades i vinnarloungen direkt efter prisutdelningen (lyckligt ovetandes om vad bilderna skulle användas till). Därefter skickades bilderna raka vägen till ett tryckeri, printades ut och transporterades vidare till postterminalen i Årsta för att hinna fram dagen efter.

Stort grattis alla stolta föräldrar önskar Posten och Åkestam Holst!
Posten_guldägget_DR2

Posten - Winning Postcard from Ourwork on Vimeo.

Hårt slit gav resultat

IMG_0051

Åkestam Holst lämnade Östermalms IP som segrare av Guldbollen 2010. Stort tack till arrangören WW\TBWA, våra motståndare och till publiken!

Ärligt är härligt!

Vår första kampanj för Ramlösa. 

Ramlosa_Smultron_och#25A349[1]
 Utomhus

Vem förtjänar en webby?

Bild 2

Efter 10 000 inskickade bidrag från 60 olika länder har nomineringarna i The Webby Awards nu offentliggjorts. Det blev hela fyra nomineringar för Åkestam Holst!

Till skillnad från andra tävlingar finns här två priser att vinna per kategori. Ett pris som juryn har röstat fram och ett som folket röstar fram i detta nu. Det enda du behöver göra är att klicka på bidragen nedan, registrera dig och förhoppningsvis lägga dina röster på våra kandidater. Den fjärde maj vet vi hur det gick.

Stefan the Swopper/ Posten - Best Integrated Media Plan

How Hetero/ Stockholm Pride - Best Use of Social Media

How Hetero/ Stockholm Pride - Online Guerilla & Innovation

How Hetero/ Stockholm Pride - Rich Media: Non-Profit/ Educational 

Det ska kännas

TV_Emotionsladdad marknadskommunikation är någonting som många, inte minst jag, förespråkar starkt. Inga beslut tas med hjärnan utan att hjärtat har fått göra en första bedömning. Känslorna bestämmer, inte logiken.

Ny forskning från University of Bath, publicerad i Journal of Advertising Research (2009), visar en annan tänkvärd sida av resonemanget ”emotionellt vs rationellt”. Man har testat olika typer av reklamfilm och kommit fram till att människor faktiskt ägnar mindre aktiv uppmärksamhet åt reklam som kännetecknas av mer emotionellt laddat innehåll jämfört med reklam med mer rationella och informativa budskap. Resultatet av studien kan ju tyckas vara nedslående om man förespråkar den mer känslobaserade typen av kommunikation, och det går dessutom rakt emot vad många hävdar är det effektiva med emotionell reklam – att vi skulle ägna mer uppmärksamhet åt den och engagera oss mer i sådan kommunikation.

Men slutsatsen som forskarna i det här fallet drar är att de informativa reklaminslagen inte är bättre eller mer effektiva även om de fick mer uppmärksamhet av tv-tittarna i detta experiment. Det är nämligen så att den aktiva uppmärksamheten som ägnas åt den informativa reklamen främst används som en försvarsmekanism. Robert Heath, en av forskarna, menar följande:

”If an ad bombards us with new information, our natural response is to pay attention so we can counter-argue what it is telling us. On the other hand, if we feel we like and enjoy an ad, we tend to be more trustful of it and therefore we don't feel we need to pay too much attention to it.”

Det något paradoxala budskapet är alltså att reklam kan vara mer effektiv om mottagaren ägnar mindre uppmärksamhet åt den, eftersom den uppmärksamhet som riktas mot reklam främst används för att ”skydda sig”. Alltså ska emotionell reklam även enligt denna studie vara mer effektiv än rationell och informativ reklam, men kanske inte på det sätt som många tidigare har trott.

MEN, begreppet uppmärksamhet (attention) kan kanske vara lite trubbigt i det här fallet. Man kan ju faktiskt dra slutsatsen att emotionell reklam är mer effektiv just för att den inte kräver uppmärksamhet på samma sätt, eller samma typ av aktiva uppmärksamhet, utan tar sig in och berör tittaren utan att begära någon större ansträngning. Byron Sharp, professor i marketing science, resonerar på samma sätt och menar att ”the […] real advantage is that emotion-oriented advertising is simply easier to process, so it can work with very little conscious processing”. Sharp refererar också till den här studien och menar att i verkligheten är det många som gärna gör någonting annat när reklaminslaget drar igång, till skillnad från i ett forskningsexperiment där testpersonerna inte har något annat val än att titta (och där deras uppmärksamhet mäts via hur deras blick fixerar sig och rör sig när de ser olika saker, s.k. eye tracking). Förmodligen har vi mindre lust att titta på informativ reklam som kräver tyngre bearbetning av hjärnan i verkligheten, vilket betyder att sannolikheten att sådan reklam uppmärksammas över huvud taget är lägre.

Kort sagt behöver det alltså inte handla om att emotionsbaserad reklam får mindre uppmärksamhet, utan att den kräver mindre uppmärksamhet. Det är en väldig skillnad. För övrigt har den förmodligen förtjänat uppmärksamheten på ett annat sätt.

Reklam bör vara intressant och gärna underhållande för att människor ska vilja se den och för att de ska reagera positivt på den, men den behöver väldigt sällan vara packad med information och rationella säljargument. Psykologen och filosofie doktorn i psykologi Katja Claesson har gjort en bra poäng kring just intresse och glädje och menar att intresse är den känsla som får oss att närma oss saker och utforska dem och glädje är det vi upplever när spänning släpper och det får oss att stanna kvar i en situation. Det är faktiskt precis den här typen av uppmärksamhet vi oftast vill åt.Onlinespelande kan rädda världen

Återigen en intressant, underhållande och tänkvärd TED-presentation. Se!

V:K was here

IMG_0748
I natt fick ÅH besök av VIktor Karlsson, Västerbotten Kuriren eller kanske bara av Påskharen? Eftersom VK visat sig vara en utmärkt klättrare, lovar vi rabatt på Playground om du ger dig tillkänna.