Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« april 2010 | Hem | juni 2010 »


Vad kan en reklambyrå om sociala medier?

En hel del, tror vi. Men framför allt kan vi bidra med en sak – samtalsämnen. Det var ämnet för min presentation på ett seminarium och i en paneldebatt om sociala medier som arrangerades av analysföretaget Regi idag på förmiddagen.

Tack för att jag blev inbjuden. Det var trevligt. Här är min presentation.

Kom närmare med DR

Direktreklam ser till att ditt varumärke kommer ännu närmare målgruppen. I vår senaste kampanj för Posten har vi valt att dramatisera detta med hjälp av kända reklamkaraktärer. (Annonserna i affärspress kompletterades med DR till målgruppen samt webbannonsering.)

Posten_Ipren_annons1

Posten_Robert_annons1

Posten_Judit_annons1

Posten_Ipren_annons2

Posten_Robert_annons2

Posten_Judit_annons2

Festis hyllar egot

Den sociala statusen har, och kommer förmodligen alltid att vara en oerhört viktig del för människan. Idag är den oerhört påtaglig och gör sig synbar, inte minst tack vare internet. Vi tog fasta på denna insikt och bestämde oss för att hjälpa målgruppen att höja sin sociala status. En riktig egotripp med andra ord. Till vår hjälp användes 3D-teknik för första gången av ett svenskt varumärke. Reklamfilmen "The Festis Detector" har gått på utvalda biografer runtom i landet, och kommer att göra det en tid framöver. Nedan ser du en film från en av biosalongerna. 

För att ytterligare smörja egot, utvecklades även Facebook Thumbstats, ett verktyg som kan analysera vem som är en festis. Genom att räkna hur många tummar dina inlägg på Facebook ger, kan appen analysera och avgöra vem som är den största glädjespridaren.

Så, är du en festis? Testa..

Träna ditt varumärke till framgång

Bodybuilder(1)
Bild från metrobloggen

Paul Feldwick, global planning director of DDB sa en gång att ”Brands need to go to the gym if they want to be big, strong and healty”. En extremt bra metafor för hur företag måste se på sitt arbete för att nå framgång genom att träna sitt varumärke. Det är säkert inga nyheter för många av er som arbetar med marknadsföring. Det jag skulle önska komplettera i detta uttalande, även om det ligger dolt mellan raderna, är att det inte räcker att gå till gymmet en gång i månaden för att effekterna av sin träning ska bli synbar. Varumärken och människor måste träna mer regelbundet för att få effekt av sitt arbete. Tyvärr är det väldigt ofta som jag läser och hör om företag som verkar ha glömt bort just uthålligheten i sitt arbete när dom bedömer effekterna av sin marknadsinvestering. Därför tänkte jag att det här inlägget ska få handla om vad man måste tänka när man utvärderar sina "träningseffekter" på både kort och långsikt.

De flesta utvärderingar handlar ofta om att mäta de kortsiktiga "synbara" effekterna som försäljning, besök, erinran etc. Självklart måste man mäta de kortsiktiga effekterna. Problemet är bara att det blir lite missvisande att mäta dessa kortsiktiga effekter och dra slutsatser av dem eftersom det är precis som med träning. Vissa effekter är svåra att se genom att bara titta på ytan.

Målsättning med nästan all marknadsföring handlar antingen; Att få folk att vilja handla oftare (volym) eller möjligheten till att få folk att vilja betala ett högre pris (prispremie). Oavsett om man är ett otränat eller vältränat varumärke så är ambitionen att höja dessa variabler över tid. Att antingen få ännu fler att köpa ännu mer och oftare eller få fler att vilja köpa till ett ännu högre pris. Så om man bara tittar efter synbara effekter så kan man förledas och tro att det arbete man håller på med inte har effekt om nu de kortsiktiga effekterna uteblir. Vilket dom oftast blir.Det är faktiskt så att forskningen har visat att om man mäter kampanjer och effekter på kortsikt så får företag tillbaka hälften av det dom investerat. 

Bild 22

Källa: Dyson

Så varför fortsätter företag att göra reklam? För att alla andra gör det? Nej för att göra reklam betalar sig på långsikt, exakt som när man tränar.

Men precis som med träning så måste du träna rätt saker, äta rätt mat och träna regelbundet. Desto mer du tränar ju mer betalar sig dessa träningspass sig tillbaka med råge, precis som med marknadsföring. Vilket forskningen har visat. Företag som varit uthålliga i sin kommunikation får tillbaka minst 3 till 5 gånger av sina investeringar.

Bild 21

Källa: Dyson

Så om du vill skapa stora effekter för ditt varumärke måste du veta dels vad du tränar till och dels vad du ska mäta på långsikt för att se om du är på rätt väg. För om du bara mäter synbara effekter på kortsikt så kommer du med all säkerhet tro att du tränar fel saker. Därför är det viktigt ta reda på vad man ska mäta på långsikt innan man sätter igång att träna sitt varumärke.

På Åkestam Holst har vi ett analysverktyg där vi vetenskapligt kartlägger vilka faktiska drivkrafter som gör att människor vill handla oftare (volym) eller vill betala ett högre pris (prispremie) för varan. Detta resultat fungerar utmärkt som ett mått som visar om varumärket tränar rätt muskler för att nå önskat resultat i framtiden.

På bloggen dubbelthink kan du läsa mer om att det tar tid innan man får effekt av sin marknadsinvestering.

Status finns i allt vi gör

2439702218_27bfd6fb7c
Bild: Fonzie's cousin

"We care about our status for a simple reason: because most people tend to be nice to us according to the amount of status we have." 
- Alain de Botton

"Status" är ett ord som åkt in och ut på rehab de senaste åren. Även om det egentligen är ett mångfacetterat begrepp, har det ju i populär mening kommit att handla om att köpa det dyraste, senaste och snyggaste. Men i en allt mer diversifierad och avancerad konsumentkultur har den synen på status blivit för snäv, menar många.

Det mest omskrivna svenska exemplet på detta är boken "Status" av Marie Söderqvist Tralau, som menar att det som framför allt höjer ens status är duktighet, t ex i form av allmänbildning, att vara en bra förälder, språkkunskaper och att ha många vänner.

Men i morse läste jag den bästa översikt jag hittills sett av den moderna definitionen av status, och dessutom tog det bara sju minuter. Du hittar den i "Statusphere" från Trendwatching.com, som delar in statusbegreppet i fem typer:

Fivetypesofstatus

Det jag gillar med deras spaning är, förutom att den är en enkel snabbkarta över modern status, tre saker:

För det första glömmer den inte bort att status till stor del fortfarande handlar om att kunna köpa dyra saker. För det gör det – givetvis i snabbväxande delar av världen men även här på hemmaplan. Att tro något annat känns lite väl postmodernt.

För det andra menar Trendwatching.com att status är en av de mest grundläggande grottmänniskodrivkrafterna vi har och att det finns ett statuselement – stort eller litet – i så gott som allt vi köper. Jag tror att det stämmer och blir allt mer relevant. Om man ser kunskap som en statussymbol, vilket man bör göra, kan det mycket väl finnas status i att t ex köpa vita bönor från Euroshopper istället för Heinz.

För det tredje tar de upp "status stories", ett begrepp som gör status till ett verktyg för alla marknadsförare oavsett bransch och prisklass eftersom det handlar om att statusvärdet mer härstammar ur vilken berättelse som är förknippad med varumärket än ur den fysiska produktens egenskaper. Kan man ge sina kunder något intressant att berätta för andra, så höjer det deras status och därmed värdet på varumärket.

Vilka statusberättelser finns om ditt varumärke?

Swoppern = Top 20 Digital Campaigns

Bild 2

Shots som sammanställer och distribuerar världens mest inspirerande kampanjer konstaterar att internet nu har varit en del av marknadsföringens verklighet i 20 år. För att fira denna milstolpe har man gjort en riktig djupdykning och utsett de 20 mest banbrytande kampanjerna från andra halvan av dessa 20 år, alltså de senaste tio åren.

Här finns de där kampanjerna alla pratar om; Subservient Chicken, Best Job in the World, Wopper Sacrifice, Droga 5:s Still Free, HBO:s Voyeur. Här finns tidiga virala megasuccéer som John West Salmon och Trojan Condoms.

Men här finns också en helsvensk produktion; Stefan the Swopper från Posten och Åkestam Holst! Håll med om att det är rätt fantastiskt! Kampanjen gjorde visserligen kraftfulla digitala avtryck redan när den genomfördes. Och den har susat runt världen under ett år nu och samlat på sig beröm och belöningar i snart sagt alla världens reklamtävlingar, med Guldlejon i Cannes som topp.

Men det är skillnad på att hålla världsklass under ett specifikt år och att rankas som en av de bästa kampanjerna under hela 2000-talet. Och inte av en jury med sina olika agendor och särintressen, utan av en oberoende publicist vars enda uppgift att hålla koll på allt det bästa som reklamindustrin i världen producerar.

Vi är glada för Postens skull eftersom digital närvaro och positionen som e-handelns bästa vän är affärskritiskt för ett kommunikationsföretag i förändring. Vi är stolta för egen del eftersom vi fått ytterligare ett bevis för att vår digitala kompetens tål att jämföras med de bästa i världen, trots att vi fortfarande kallar oss för reklambyrå, kort och gott.

Två Pennor i One Show Interactive!

Pennor

Det här är Kalle och Johan som går sista året på Berghs. Förra veckan var dom i New York för att presentera sin “Client Pitch” en del av One Shows internationella studenttävling. Tio team hade gått till final och Kalle och Johan slutade tvåa. Är andraplatsen det värsta man vet eller är det stort nog att komma tvåa när team från hela världen tävlar...? Hursomhelst, eftersom killarna ändå var i NYC och eftersom Kalle varit med i arbetsgruppen för Stockholm Pride fick dom representera Åkestam Holst på den stora galan i One Show Interactive. Och det skötte dom finfint, resultatet blev två pennor i brons för “How Hetero”. Visar med all önskvärd tydlighet att Guldäggsjuryn visste vad dom gjorde när Guldäggen delades ut för några veckor sedan.

Svenska byråer och produktionsbolag tog hem hela 15 pennor i årets One Show, det är riktigt mäktigt!

Grand Prix till Fredagsmys!

I torsdags korades årets kampanj på Stockholm Media Week. Gissa om vi blev stolta när vi läste motiveringen: 

”Finns det något mer skrämmande än det folkliga? Eller rättare sagt, finns det något mer lockande, inspirerande än det folkliga? Skiljelinjen skrivs från och med nu som före och efter att Fredagsmys blev en hel nations officiella angelägenhet. Med en avslappnad attityd och lite falsksång i soffan körde OLW ifatt, om och ifrån alla konkurrenter i 360 grader, förlåt 360 km/h.”

Det var juryns ord och vi kunde naturligtvis inte formulerat det bättre själva. Förmågan att vara folklig i dess bästa bemärkelse, alltså att göra något som väldigt många känner igen och engagerar sig i, samtidigt som varumärket växer sig starkare, är en besvärlig balansgång. Att vara obskyr, smart och intern kan någon gång vara precis rätt, men blir ofta en smitväg för att man inte riktigt vågar göra det där som både lockar och skrämmer, nämligen att utan ironiska sidoblickar utsätta sig för hela svenska folkets dom.

När vi jobbar med brett förankrade varumärken har vi inget val. Då måste vi ut på den stora arenan och möta den mångfacetterade allmänhet som består av både unga män från förorten och snälla tanter från småstan, av smarta urbana storstadskvinnor och rejäla farbröder med keps. I bästa fall uppstår genuin kärlek. I värsta fall blir det bara banalt, inställsamt och flyktigt. Men det är först när vi varit där och lyckats som vi förstår den fulla kraften i vad riktigt bra reklam kan åstadkomma. Då blir varumärket en integrerad del av folksjälen och då kan vi med stolthet säga att vi bidrar med värdeskapande på alla plan; intellektuellt, kommersiellt och kulturellt. Då är reklam den nya lägerelden.

Tack OLW, OMD, regissör Jens Sjögren och alla andra som samarbetat kring Fredagsmys. Nu jobbar vi vidare.

Behöver jag vara orolig?

L1020475

Mina kollegor Adam och Fredrik är med Jesper Kouthoofd & co och kunden Felix i Norge och spelar in ny reklamfilm. Vad händer egentligen....

Great news from New York!


Webby_logo
Åkestam Holst received a Webby for "How Hetero". A special thanks to our friends at Stockholm Pride and River Cresco.

Mysmatchen - En smaksuccé med över 21 000 inskickade bidrag.

Olw_1

Mysmatchen etapp 1 är klar. Svenska folket har nu skickat in sina smakförslag till chipset som vi hoppas ska bli OLWs nästa storsäljare för ett ännu bättre fredagsmys. Under perioden 5 mars - 3 maj har 21 207 bidrag skickats in till olw.se.

Nu väntar ett tufft juryarbete för att utse de tre finalsmakerna som ska lanseras i butik efter sommaren. Juryn består av OLWs egna smakexperter samt krögaren, vinkännaren och professorn i matkonst, Carl-Jan Granqvist. Juryn kommer att titta på den sammanlagda betygspoängen från svenska folket, bidragets presentation, smak och aptitlighet.  

Det bidrag som säljer bäst och får flest röster under hösten vinner 100 000 kronor. Vinnarsmaken kommer även bli en del av OLWs ordinarie sortiment från och med januari nästa år.

Tuta om du ser den här!

Vi jobbar med en ny kampanj för Felix Tomatketchup. Snart passerar vi över Älfsborgsbron.

F1

F2