Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« Meta-T-shirt | Hem | En sommarhälsning att dofta lite extra på. »


Ännu mer stöd för att känslorna styr över tänkandet

Heart vs brain

Dags att återigen ta upp ett kärt ämne som vi tenderar att återkomma till med jämna mellanrum – beslutsfattande. Hur går det egentligen till? Att vi inte är rationella varelser som fattar välgenomtänkta förnuftiga beslut, utan snarare känslodrivna varelser som fattar emotionella beslut, och sen efterrationaliserar dem för att kunna känna oss som kloka analyserande personer, finns omfattande forskning som stödjer (sök på t.ex. ”känslor” här på bloggen för ett axplock). Men forskning på det området kan man ju inte få för mycket av, så jag tänkte hänvisa till ännu en studie i ämnet. 

Forskare på University of Exeter har nyligen genomfört en studie där de ställt människor inför olika typer av ekonomiska beslut, i form av förslag på hur 10 £ ska delas upp mellan försöksdeltagarna. Det visade sig naturligtvis att många fattar fullständigt irrationella beslut, sett till traditionell ekonomisk teori, om de ställs inför orättvisa förslag. Så långt inga överraskningar. Där det börjar bli intressant är när forskarna också väger in försökspersonernas fysiologiska reaktioner på de olika förslagen. Genom att mäta förändringar i hjärtfrekvens och svettproduktion i fingertopparna kunde forskarna skilja mellan personer som blev starkt respektive svagt känslomässigt och fysiologiskt påverkade av förslagen. 

Deras slutsats är att de personer som fick starka fysiologiska reaktioner av de olika ekonomiska förslagen också i betydligt högre grad gjorde irrationella, ekonomiskt ofördelaktiga beslut, jämfört med de personer som inte reagerade lika starkt. Men för att detta samband ska gälla måste man också vara bra på att lyssna på sin kropp. Något som testades genom att låta försökspersonerna räkna sina egna hjärtslag. De personer som kunde göra detta med hög träffsäkerhet var alltså mer benägna att påverkas av sina känslomässiga reaktioner än dem som var sämre på att lyssna på sina kroppar.

Läs mer om studien här.

 

TrackBack

TrackBack-URL för detta inlägg:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c093353ef016305c10579970d

Bloggar som refererar till Ännu mer stöd för att känslorna styr över tänkandet :

Kommentarer

Tror det var Ogilvy som nämde att om man pratade med människor intellekt så fick man insikt, om man pratade till deras känslor, fick man handling, alltså köpa!

Kommentarerna till detta inlägg är stängda.


del.icio.us | Digg! | google