Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« juli 2012 | Hem | september 2012 »


Kom fram före 2014!

Tummen upp för ett ökat kollektivåkande. Så vi skapade en annons för dagens DN och morgondagens SvD där Swebus svarar på regeringens nya tågmiljarder

Swebus-kom-fram-i-tid
Annons i dagens DN och i morgondagens SvD.

The Best Little Agency in The World!

Agency

Vi vet inte om rubrikens koppling till en gammal 70-talsmusikal (och 80-talsfilm med Dolly Parton och Burt Reynolds) är så passande. Men glädjehus i den gamla världen och reklambyråer i den nya förenas åtminstone av allmänhetens skepsis till branschen. Och exakt där slutar förstås alla likheter.
Till saken: Advertising Age och Creativity, USA:s självklara och högt respekterade branschtidningar för reklam och marknadsföring arrangerar varje sommar en ”Small Agency Conference”. Då betyder ”small agency” oberoende reklambyråer med under 150 anställda. I Sverige skulle definitionen motsvara alla oberoende byråer utom möjligen F&B. Även i resten av världen är byråer med 150 anställda rejäla kolosser, men tydligen inte i US of America…
Men det vore förstås inte USA om man inte också delade ut Awards. Vi vet inte riktigt hur nomineringsarbetet går till, men vi fick i alla fall frågor i våras om hur vi jobbar, vår byråfilososfi, vad vi tror på och varför vi finns. Dessutom ville man se exempel på kampanjer från det senaste året.
Så småningom kom en inbjudan att delta i konferensen men suget att åka till Minneapolis mitt i sommaren var inte överväldigande i konkurrens med några veckors välbehövlig (sol)semester.
Desto större blev förstås överraskningen när vi mitt i juli fick beskedet. Åkestam Holst är ”International Small Agency of The Year”. Det är lite svårt att ta in: Världens bästa lilla reklambyrå… Vi har förstås fått fina utmärkelser förr. Men det här är så väldigt konkret. Auktoriteterna Advertising Age och Ceativity tycker att den hårt arbetande lilla byrån på Kungsgatan, i avkroken Stockholm, Sverige, just nu är allra bäst i världen. Wow liksom!
Vi har ännu inte sett till någon grandios buckla eller minsta lilla diplom. Kanske står de kvar och dammar i något tomt ballroom i Minneappolis. Å andra sidan minns vi inte om Dolly fick någon buckla hon heller. Vi får kolla upp saken.
Hursomhelst, stort tack till alla våra uppdragsgivare som utmanar och triggar oss till kommunikation som imponerar over there. Ni är bäst!

Vår tids "daktylografiska apor".

Enligt Kolmogorovs lag kommer en hypotetisk "daktylografisk apa" att skriva ut en komplett och korrekt kopia av en av Shakespeares pjäser, bara den får tillräckligt med tid. För mer info läs: Satsen om oändligt många apor

Jag vet inte exakt hur många författare som ligger sömnlösa om natten p.g.a denna "lag" men förmodligen inte så jättemånga. 

Några som borde oroa sig lite är kanske istället alla de (vi) som jobbar inom den s.k. kreativa sfären. Åtminstone om man skall tro DENNA artikel i Wall Street Journal, som tar upp hur datorkraft förhåller sig till kreativitet och vissa branscher.

Enligt den så handlar kreativitet (lite förenklat) om serier av algoritmer som baserat på olika input ger olika output. En dator skulle lika gärna kunna utföra detta som en människa. Tydligen så sker det redan i musikbranschen, sajter med algoritmer som hittar och skapar "hits". Med det i bakhuvudet så kan jag utan att tveka säga att jag för inte så länge sen funderade på hur det kommer sig att all listpop nuförtiden låter i stort sett identisk.

Så vad blir det för bransch härnäst? Vilken algoritm skulle lösa ditt jobb?

Apropå inget ;D så såg jag filmen I, Robot nu i helgen, helt OK rulle. Kolla trailern nedan.

Alla kan vinna på hästar. Det är vetenskapligt bevisat.

En sak är säker: du kan vinna pengar på trav, mycket pengar. 

Ändå kanske du är tveksam till att spela på hästar för att du tycker det verkar knepigt. Du är i sådana fall inte ensam. Hur håller man reda på alla namn? Vilka är i form just nu? Hur fyller man i en travkupong? Man skulle kunna tro att det bara är experter som har en chans att vinna.   

Men Harry Boy som funnits sedan 1993 har hjälpt mängder med människor att vinna på hästar, trots att de i många fall inte har kunnat något om trav.

Kampanjen som går upp denna vecka vill påminna om att Harry Boy är ett enkelt och kravlöst sätt att spela på hästar. Och även om du kan mycket om trav är det värt att komplettera med en Harry Boy. Då får du in den där lite oberäkneliga kryddan som gör spelet ännu roligare.

Kampanjen kommer att innehålla TV, Print och radio. Det sistnämnda producerat av Flickorna Larsson

Anybody can bet and win on horses. It’s proven by science. 

Gambling on horses is believed to be difficult by many swedes and something best left to the pros. But it doesn’t have to be at all. With the help of Harry Boy – an automated betting service – anyone can strike gold. In this campaign Swedish Horsebetting company ATG wants to remind the gamblers that buying a Harry Boy is a simple way to bet on horses, with a chance to win millions of Euros. 

 

ATG_Dinosaurier_30s

ATG_Liv_på_Mars_30s

ATG_Lucy_30s

ATG_Higgs_30s

Religion och marknadsföring

Jesuseasybutton

Inledande tankar

Är de religioner med flest anhängare de mest framgångsrika kommunikationskoncept som någonsin skapats? Det är en fråga som vid ett flertal tillfällen har dykt upp i mina tankar de senaste månaderna. Det började mest som en tanke som inte tog så mycket mer energi än att den ibland kom upp när jag satt och dagdrömde men med tiden har det förvandlats till något mer. Till slut tog det upp så mycket av min tid att jag bestämde mig för att undersöka det lite närmare, med hopp om att stilla min nyfikenhet och lägga det bakom mig. Infallsvinkeln blev att undersöka om det finns några kopplingar mellan kristendomens framgång (bara för att det är den religion som jag har mest grundkunskap kring) och framgångsrika varumärken såsom Apple, Nike och Virgin. Jag har som avsikt att skriva fler inlägg inom en snar framtid där jag mer ingående kommer visa de kopplingar jag hittat mellan religiösa budskap och kommunikationskoncept, detta inlägg ser jag mer som en introduktion till mina tankar. Jag hoppas nämligen på att någon som läser detta har egna tankar kring ämnet och vill dela med sig av dem, förhoppningsvis leder det till nya intressanta insikter.

Jag förstår om det kan uppfattas som kontroversiellt i vissa öron när jag påstår att det finns kopplingar mellan religioner och framgångsrika kommunikationskoncept. Om så är fallet, att du redan nu känner ilska eller blir provocerad har du nog inte möjlighet att se på detta ämne objektivt nog för att ens försöka förstå vad jag menar. Jag föreslår istället att du slutar läsa, blundar och hoppas på att någon annan bevisar att jag är helt ute och cyklar.

Mitt intresse kring detta ämne föddes i början på sommaren när jag läste Per Robert Öhlins bok Fame to Claim. Kortfattat handlar den om hur man framgångsrikt bygger upp sin företagskommunikation för att bli sedd, ihågkommen och till och med älskad i en värld där vi hela tiden blir bombarderade av olika budskap. För att lyckas ska man enligt Per bli ett berättande företag som människor kan relatera till och vill vara en del av. För att bli ett berättande företag ska man använda sig av narrativa strukturer när man tar fram sin företagskommunikation, här finns det flera olika knep men i de mest framgångsrika koncepten finns det alltid en konflikt, en karaktär och en kamp. Konflikten (ett tydligt ställningstagande och en tydlig motpol) är det som gör att kommunikationen sticker ut och skapar uppmärksamhet, en tydlig ”karaktär” (som personifierar varumärket) gör det enklare för människor att relatera till det och kampen, (det som varumärket strävar mot och emot) gör att människor känner med varumärket och vill vara med på företagets kamp. Desto fler kapitel jag läste desto svårare blev det att bortse från de kopplingar jag såg mellan det Per beskrev och hur de största religionerna i världen är uppbyggda och hur de genom att sprida sina budskap med hjälp av tydliga narrativa strukturer lyckats få anhängare som viger sina liv åt att leva efter dess regler och ritualer.

Berättelsens sju grundläggande ingredienser

För att belysa några av de tydligaste kopplingarna ska jag använda mig av ett specifikt avsnitt i Fame to Claim som handlade om berättelsens sju grundläggande ingredienser. Nedan kommer de sju olika ingredienserna att presenteras samt exempel på var de finns att hitta hos både Apple och kristendomen. Rubrikerna är direkt tagna ur boken.

1. Först och främst behöver du en stark symbol.

Symbolen ska påminna om det du står för, den ska vara unik och den ska ha en hög grad av igenkänning. Både hos Apple och kristendomen finns det flera symboler som passar in på ovanstående kriterier, de jag tror människor oftast kommer och tänka på är Apples klassiska färgglada äpple (där det även finns en fängslande historia kring dess uppkomst som innefattar en ung Steve Jobs, ett fält och en sinnesöppnande tablett) och kristendomens kors (historien bakom det behöver knappast beskrivas för någon).

2. Du behöver en egen, tydlig vision.

Utöver att den ska vara tydlig ska den även vara inspirerande och förändrande. Visionen ska vara så stark att bara resan mot målet kommer leda till något fantastiskt. I Apples fall presenterades visionen för världen med ett reklamkoncept 1984 och en reklamfilm med samma namn som året den lanserades, ”To make a contribution to the world by making tools for the mind that advance humankind”. 

Kristendomens mål är frälsning, att befria människan från sina synder för att hon ska kunna njuta av evigt liv i Guds kungarike. En psalm som ofta sjungs vid jordfästningen beskriver det ganska väl, ”det finns inte längre någon sjukdom, sorg eller suckande, bara evigt liv”. Här är kristendomens vision något starkare för alla kommer vi nå målet, vi kommer alla en dag lämna denna jord och om vi släpper in Jesus i våra liv och lever som han lärde kommer vi tydligen få åtnjuta detta paradis i skyarna. Bara ordet frälsning ger en rysningar oavsett om man är troende eller inte, det är bara orsaken till rysningen som skiljer sig åt.

 3. Du behöver någon form av meningsfullt budskap (eller evangelium).

Evangeliumet i Kristendomen och Apple är nästintill identiska. Vi har en ensam hjältefigur som blir utsatt för hårda prövningar på sin väg mot att hjälpa folket och blir tillslut offrad, men hjälten återuppstår sedan och återställer balansen mellan den ”allsmäktiga” (Gud och Apple) och folket vilket i slutändan leder till människans frälsning.

4. Du behöver en konflikt.

Ett tydligt ställningstagande som människor kan relatera till och som leder till en stark polarisering är vad som krävs för att förstärka historien. Konflikten har även en förmåga att skapa en känsla av tillhörighet bland de som ser sig själva som anhängare.

I Apples fall finns det gott om fiender på flera olika nivåer som genom sitt samspel resulterar i en stark konflikt, vi har kampen mot storebror vars makt kan komma att öka om de teknologiska utvecklingarna används på fel sätt. Apple kämpar för att lägga denna makt i människans händer, för att befria oss från storebrors järngrepp (paradoxalt har Apple på många sätt blivit storebror istället men det är en helt annan diskussion). För att bidra till den mänskliga utvecklingen har Apple valt att fokusera på en viss grupp individer i samhället. Detta lanserades i fortsättningen på kampanjen från 1984 med namnet ”Think different” som började med de kända och fantastiska orden ”"Here's To The Crazy Ones. The misfits. The rebels. The trouble-makers. The round pegs in the square holes”. Ett oerhört starkt ställningstagande. Till sist har vi den dagliga fienden, konkurrenterna, med Microsoft i spetsen som förespråkar en helt annan produktfilosofi. En produktfilosofi där det inte finns någon koppling mellan mjukvara och hårdvara medan Apple i stället vill kontrollera allt från produktion till användarupplevelsen. En polarisering som har skapat debatt under hela företagets existens.

Likaså finns det inom kristendomen konflikter på olika nivåer. Först och främst har vi den konflikt som finns mellan himlen och helvetet. Två starka krafter som kämpar om människans själ, en kamp som aldrig verkar ta slut. Det är nog grundtanken, att det är en oändlig kamp. För trots att den är oändlig känns den tydligen inte hopplös för vissa då en stor grupp människor vill vara en del av den trots att det inte går att vinna. Jag kommer inte nämna fler konflikter i detalj i detta inlägg utan lämnar det upp till läsaren att själv se dem för de finns överallt. Själva tron är i grunden ett sådan starkt ställningstagande, som delar upp människor i troende eller icketroende, att allt som sedan ryms inom tron blir en stark konflikt mellan två poler. Genialt konstruerat.

5. Märket måste ständigt utsättas för hårda prövningar.

Genom att våga misslyckas visar man att man inte är perfekt. Det skapar ett ödmjukt skimmer som människor gillar och kan relatera till, något Apple har varit duktiga på. Under företagets existens har det presenterats flera produktfloppar men eftersom de sågs som nödvändiga för att resan mot perfektion skulle fortsätta var det ok. Trots burop och hårda ord vek Apple aldrig ner sig gällande sin tro om den perfekta produkten. Det tyder på en stark integritet, något som människor värderar högt och leder till att man respekterar varumärket. 

När det kommer till kristendomen utsätts den för prövningar konstant, framförallt från icketroende men på senare tid mer och mer även från troende som bedjar om förändring. De vill se en anpassning till dagens samhälle. Kyrkans skepsis mot förändring har lett till fler och fler avhopp men det har även stärkt kärnan av anhängare till den grad att vi idag kan se en ökad grad av extremism runtom i världen. Desto starkare motstånd desto starkare tro. Vidare har vi Jesus som förkroppsligar denna utsatthet i berättelsen om korsfästningen. Han är villig att gå så långt som att offra sitt liv för sin tro. De ska då alltid vara värst. 

6. Vidare måste du skapa starka känslor av tillhörighet och hopp.

Kristendomen. Det räcker som argument på den här punkten.

Apple har även de lyckats med detta genom att positionera sig som ett varumärke för en viss grupp av människor. Steve Jobs sa följande i anslutning till lanseringen av reklampkampanjen ”Think different”

”When you grow up you tend to get told the world is the way it is and your life is just to live your life inside the world. Try not to bash into the walls too much. Try to have a nice family life, have fun, save a little money.

That’s a very limited life. Life can be much broader once you discover one simple fact, and that is - everything around you that you call life, was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it, you can build your own things that other people can use”. 

Alla människor som kan relatera till detta får en stark känsla av tillhörighet till varumärket. Dessa människor som ofta får höra att de ska anpassa sig istället för att vara rebelliska fick helt plötsligt en stark förespråkare tack vare Steve och Apple. Det gav dessa människor hopp.

7. Kan du dessutom grunda ditt budskap i någon form av rit eller symbolisk handling så ökar effektiviteten väsentligt.

Kristendomen är ritualer och symboliska handlingar definierat. Gå i kyrkan, att be, vinet och oblaten och de heliga dagarna. Listan kan göras lång och alla bidrar de till att påminna och förstärka människans koppling och tro till kristendomen. 

Även Apple har lyckats skapa dessa symboliska handlingar, det finns fler än de jag kommer nämna här men jag tycker dessa är starkast då deras syfte är mer subtila. Först har vi Apple affärerna runtom i världen som med sin speciella arkitektur sticker ut likt kyrkor. Människor besöker dem inte bara för att handla utan även för att bara få vara, få suga in atmosfären och röra vid korset, nej produkterna ska det vara. Sedan har vi sättet deras produkter lanserades på innan hjälten lämnade denna värld, Steves mässande på podiet och publikens sektliknande vrål har förändrat hur företag över hela världen lanserar sina produkter. Köandet utanför butikerna när produkterna väl släpps till allmänheten kan även det ses som en ritual. På ett sätt tycker jag även förpackningsdesignen har lett till en sorts symbolisk handling, nämligen på det sätt man blir påmind om Apples tro när man packar upp produkten, alla detaljer har som avsikt att påminna och förstärka människors koppling och tro till varumärket. Tänk att vi är så lika Pavlovs hundar.

En sista önskan

Det här inlägget närmar sig nu sitt slut, som avslutning vill jag påminna om att det här inläggets syfte var att försöka sätta igång samma tankesätt som fick mig att vilja undersöka ämnet närmare. Det finns fler exempel under varje berättelseingrediens och andra element än de sju ingredienserna som pekar på att man kan se religioner som de mest framgångsrika kommunikationskoncept som någonsin skapats. Då det är en förenklad text är det uppenbart att det finns hål att finna i argumenten men istället för att slösa energi på något så pessimistiskt som att bara skjuta ner min text ber jag dig att istället dela dina tankar kring detta ämne och mailar de till mig på patrik.karlsson@akestamholst.se. Det vore nämligen väldigt spännande att få ta del av någon annans syn och förhoppningsvis leder till att jag kan utveckla mina egna tankar och förbättra nästa inlägg. För fortsättning följer. 

 

 

 

Skolstart

IMG_4617

Nu är det dags för ÅK 7-9 att lära sig viktiga saker som att "Allt blir godare med Felix Tomatketchup" och vad som är en odödlig slogan. Men hur tänkte du Adam? Tack Gleerups förslag för ert goda val av bra reklam!

Det fanns en tid innan fredagsmys... Chips med måndagsångest.

Olw

Några möjliga trender 2012.