Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« Kom fram före 2014! | Hem | Från gatan till styrelsen, hur personliga varumärken förändrar karriärer »


Kan man vara introvert i en social värld?

Är du en av dem som gladeligen blottar varje skrymsle av ditt liv i sociala medier. Som har hundratals friends och followers och inte har några som helst problem med att vädra dina dagliga tankar och åsikter för tusentals människor att ta del av?

Eller är du en av dem som kanske har Twitter, Facebook, Instagram men känner något slags inre motstånd? Som är där ute i sociala medierna men i grunden inte känner dig hemma i det sättet att umgås och interagera med andra. Du vill gärna se vad andra gör men tänker dig för både en och tre gånger innan du skriver en kommentar i ett öppet forum. Lugn, du är långt ifrån ensam och det behöver inte vara något negativt.

SVD har i veckan haft en mycket intressant artikelserie om introverta och extroverta personlighetstyper. Vi föds alla med en viss läggning och de grundläggande dragen är man fast med hela livet. En tredjedel upp till hälften av världens befolkning ansens ha läggning mer åt det inåtvända hållet. Det är förstås inte svart eller vitt, utan som i det mesta en glidande skala.

Förenklat behöver introverta mindre stimulans för att känna sig levande och får sin energi från den inre världen – läsande, reflekterande, djupa samtal i mindre konstellationer. Som introvert är det svårt att till exempel ladda batterierna i en stor grupp, energin kommer istället om han träffar en eller två i taget. Återhämtningen sker genom att ha tid för sig själv.

De extroverta personerna å sin sida lever mest i den yttre världen. Där går de som barn i huset, har nycklarna till umgängessätt och livliga diskussioner och behöver inte använda sig så mycket av sina inre förmågor. Extroverta behöver en massa stimulans för att inte bli uttråkade, och energin kommer utifrån – mycket folk, gärna mycket prat. Laddandet av batterierna sker genom att interagerande med andra. Båda personlighetstyperna kan lära sig att agera i strid med sina naturliga drag, men det är då endast en förändring av det yttre – den inre kärnan förblir oförändrad. 

Författaren Susan Cain som skrivit boken ”Quiet: The power of introverts in a world that cant stop talking” menar att dagens samhälle är på tok för anpassat efter den extroverta människotypen – skolan, arbetsplatsen, de egenskaper vi värdesätter och premierar – och skulle må bättre av en större balans. Inte minst ur ett kreativt perspektiv. När psykologer tittar på de mest kreativa människorna är det människor som är bra på att utbyta och driva igenom idéer – men som har tydliga introverta personlighetsdrag. Förmågan att stänga av omvärlden, spendera tid med sig själv och sina egna tankar har visat sig vara en ovärderlig tillgång i den kreativa processen. Dessutom beskrivs många av världens stora ledare och tänkare som introverta. Hennes bok har blivit en världssuccé och hennes föredrag på TED är snart uppe i 3 miljoner views. Titta gärna på det.

/Filip

Skärmavbild 2012-09-03 kl. 15.24.46

TrackBack

TrackBack-URL för detta inlägg:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c093353ef017d3bce5288970c

Bloggar som refererar till Kan man vara introvert i en social värld?:

Kommentarer

Kommentarerna till detta inlägg är stängda.


del.icio.us | Digg! | google