Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« Med en gif till Cannes | Hem | Järnhästar finns inte »


Konsten att sälja egentligen ingenting

Gränserna mellan digitalt/analogt blir som bekant allt suddigare. Nu tar Amazon första steget mot begagnade Mp3:or. Nu är ju en gammal datafil egentligen ingenting och ändrar varken form eller funktion när du skickar den vidare, men vad du kan få för inbytesvärde på din gamla låt kan bero på vem som haft den tidigare. I artikeln nedan finns bland annat citatet "It's got soul like an old guitar". 

» Amazon to open market in second-hand MP3s and e-books

- Jo du vet, den här filen laddade Bono ned 2012, så den vill jag ha 500 dollar för.

Nu är meningen ovan bara ett påhittat exempel och jag skulle aldrig vilja lägga 1 krona på Bonos gamla Mp3-fil, hur många gånger han än spelat den. Men! Jag skulle onekligen känna en lockelse i att köpa en låt för mer pengar än den jag hittar på iTunes, om jag visste att den passerat min idol Jarvis Cockers dator, hur dumt det än låter.

Yves-Klein-Saut-dans-le-vide-1960Att fylla ingenting med någonting som bara har ett imaginärt värde är fascinerande, men det är såklart inte något nytt. Den franske konstnären Yves Klein sålde tomrum redan på 50-talet. Vernissagen lockade så mycket folk att polis och brandkår fick skingra massan och nyligen har den excentriske kinesiske miljonären Chen Guangbiao i ett PR-jippo börjat sälja luft på burk. Må vara att han gör det för att göra ledarna i Peking uppmärksamma på Pekings dåliga luft, men att han på tio dagar fick iväg över 8 miljoner burkar borde säga mer om vårt psyke än om Pekings dåliga miljö.

Fascinerande som sagt och jag har inte riktigt kunna släppa tanken på vad Amazons second hand-butik kan få för roliga konsekvenser. Är det någon som vill fylla något digitalt eller analogt ingenting är det bara att höra av sig. Jag är med. Förresten, om Chen Guangbias luft kommer i olika smaker? Det kan du hoppa upp och klappa dig på. Välj bland annat mellan Post-industrial Taiwan och Pristine Tibet.

TrackBack

TrackBack-URL för detta inlägg:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c093353ef017c371c048d970b

Bloggar som refererar till Konsten att sälja egentligen ingenting:

Kommentarer

Kommentarerna till detta inlägg är stängda.


del.icio.us | Digg! | google