Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249

« juli 2013 | Hem | september 2013 »


Vädret vi älskar att hata

Med äkta fyrhjulsdrift behöver du inte oroa dig för vädret – snarare tvärtom. Ju sämre väder, desto roligare körning. Musiken är "Den blomstertid nu kommer", skriven för över 300 år sedan (psalm nr 317 i 1695 års psalmbok) och specialsjungs för Audi av Freddie Wadling.

Se filmen! Köp Audi! Kör quattro!

Filmen är producerad av Bacon och för regin står Martin Werner. Inspirationen kommer från det svenska sommarvädret som så många av oss älskar att hata. Kampanjen inleds på tv i fyra veckor, och kommer även gå i print och digitalt.

Audi quattro

”The way we think about charity is dead wrong”

Dan Pallotta

I våras såg jag ett Ted klipp med Dan Pallotta, i det för Palotta ett resonemang om välgörenheter och hur felaktigt det är att vi bedömer ideella organisationer på helt andra sätt än vinstdrivna. Detta leder enligt Palotta till att vi underminerar ideella organisationers möjligheter att göra skillnad på eftersom de inte får tillgång till samma verktyg eller kapital som vinstdrivande företag har. Pallotta själv har därför agerat som en vinstdrivande organisation när han drivit sina insamlingar. Han har fokuserat på det som är det viktiga, att få den slutgiltiga insamlingssumman att bli så stor som möjligt, inte på att i första hand hålla kostnaderna nere. En ganska enkel men ändå kraftfull skillnad. För även om andelen av den insamlade summan som går till att göra gott inte blir lika stor som vi är vana vid, blir summan större eftersom man tack vare ett annat förhållningssätt lyckas samla in mer pengar från första början.

När man väl hört det blir det så självklart tycker jag, det är klart att det är summan som man kan använda för att göra gott som är det viktiga, och inte hur stor kostnaden var att samla in den. Hade Pallottas resonemang stannat där hade jag varit nöjd, men det finns en annan aspekt som jag tycker är ännu häftigare. Palotta visar att det fungerar alldeles utomordentligt att som organisation ha en altruistiskt grund men fortfarande röra sig i det kapitalistiska systemet.

Varumärken kämpar idag med utmaningar som trovärdighet, relevans och vilken roll de ska spela i både människors liv och i samhället. En altruistiskt grund är kanske inte den magiska lösningen på alla utmaningar (bara lite), men jag är övertygad om att det är ett intressant område att gräva djupare i. Ett varumärke som har gjort just detta, som har visat på styrkan i att ha en altruistiskt grund, är Coca Cola. De säljer en produkt som på många sätt är ohälsosam för oss människor, bara i USA dör ca 300 000 människor per år i fetmarelaterade sjukdomar. Det är självklart inte bara Coca Colas produkter som orsakar detta, men de drar absolut sitt strå till stacken. Istället för att ignorera problemet och försöka dölja det genom kommunikation som vilseleder konsumenter har Coca Cola både tagit sitt ansvar och insett styrkan i att faktiskt göra det. Med sin globala plattform Live Positively har de gjort ett ställningstagande: De vill bidra till en bättre värld, inte bara genom att ta ansvar för den påverkan de har på människor och miljö (lokalt som globalt) och hjälpa underutvecklade samhällen att växa, utan också genom något så enkelt som att sprida glädje runtom i världen. Coca Cola skapar sedan kommunikation baserad på dessa insatser, kommunikation som påverkar och berör människor och förtydligar Coca Colas roll. Men det stannar inte där, det synsätt som ligger bakom deras arbete, och som genomsyrar hela deras organisation, återfinns även i den ”vanliga” reklamen. Happiness-kampanjerna och den senaste Share a Coke tror inte jag hade kommit till, om det inte vore för Live Positively-plattformen. Coca Cola är långt ifrån perfekta, men det behöver inte vara svart eller vitt när det kommer till det här ämnet, man behöver inte vara ”perfekt” som välgörenhetsorganisationerna är. Det viktiga är att man gör något, vågar visa det och låter det styra hur man agerar och pratar som varumärke.

Att som organisation eller företag ha en altruistisk vision är intressant av fler anledningar än att man får en bra grund att ta fram trovärdig och kraftfull reklam på. Nämligen effekten på de egna anställda. Det borde vara extra intressant för dagens tjänsteorganisationer där mötet mellan anställda och kunder ofta är den kontaktyta som påverkar bilden av varumärket mest.

Att kommunicera ut sina hjärtefrågor som antingen handlar om att ta ansvar för den påverkan verksamheten har på samhället, eller andra frågor som organisationen känner starkt för, kan bidra till att alla anställda blir en del av ett högre syfte. Sannolikt en väldigt effektiv lösning på dagens motivationsutmaningar. Studier har nämligen visat att ekonomisk ersättning inte fungerar när arbetssysslorna kräver en stor del eget tänkande, det kan till och med få människor att prestera sämre. Det här är ett ämne som Dan Pink föreläser en hel del om. Pink pekar istället på vikten av att de anställda känner att det finns just ett högre syfte med arbetet. Att då få medarbetare att känna att de är med och gör skillnad på riktigt tror jag kommer få en starkare påverkan än mycket annat en organisation kan erbjuda som belöning. Och i dagens värld där bilden av ens varumärke påverkas i realtid, kan det inte skada med en hel organisation full av ambassadörer som känner och brinner för det varumärket vill åstadkomma.

Åkestam Holst i Bregottfabriken

Åkestam Holst i Bregottfabriken
Bregotts goda smak kommer från dess naturliga ingredienser; smör, rapsolja och en nypa salt. Bregotts goda varumärke kommer från Bregottfabriken och det är en stor ära för oss att nu när konceptet inom ett par år firar 20 år, få överta ett av Sveriges mest respekterade varumärken (Bregottfabriken uppfanns 1995 av reklambyrån Stenström som har vårdat det väl under alla år).

Bregott skapades 1969 och var under 80-talet marknadsledande. När lättmargarinet kom uppstod ett hack på försäljningskurvan men i början av 90-talet blev Bregott på nytt marknadsledande. Det naturliga segrade åter. Idag finns Bregott även i smaker som havssalt och Bregott mindre.

Åkestam Holsts arbete för Bregott kommer att synas under hösten. På bilden ovan ståtar en av deltagarna samt fotograf Jens Fischer.

Drick alltid ditt kaffe på Bögbyrån

För att uppmärksamma HBTQ-personers situation i världen och samtidigt hylla Pridefestivalen har ett av Sveriges äldsta företag bytt namn.

"Intressant att leva i en tid när företagen, för att vinna över konsumenter, ser en vits med att vara så här ideologiskt modiga och behandla konsumenter som samhällsmedborgare - medan de politiska partierna blir allt mer rädda för ideologisk tydlighet och istället för samhällsbygge börjat behandla medborgare som konsumenter. Val 2014, skynda dig!"

Så skriver en uppmärksammad hjälteInstagram om vår senaste omskyltning för Pressbyrån. Från och med i måndags kan du köpa ditt kaffe, din tidning, ditt presentkort med mera i butikerna Bögbyrån, Flatbyrån, Queerbyrån, Transbyrån och Homobyrån i Stockholm. Skyltbytet som sitter uppe till och med söndag (4 augusti) är älskat och omdebatterat. En googlesökning på bögbyrån ger i skrivande stund 42 000 träffar och ryktet om Pressbyråns agerande sprider sig nu över landsgränserna. Läs mer exempelvis här:

Pressbyrån byter namn till Bögbyrån (Pressmeddelandet)
Pressbyrån blir homobyrån under Pride (QX)
Bögbyrån är kiosk-jättens nya namn (Aftonbladet/Allt om Stockholm)
Se bilder på Instagram
Läs mer på Twitter
Pressbyrån på Facebook

 

Karta