Sök i arkiven

Åkestam Holst m fl
Kungsgatan 5
Box 7103
103 87 Stockholm
Phone: +46 8 14 11 11
Fax: +46 8 21 68 10
Skriv ett mail / Email us
Vi jobbar här / Our people

Antal inlägg: 1764
Kommentarer: 1249
Hem

Åkestam Holst lyser starkast i år igen!


För andra året i rad blev Åkestam Holst bästa byrå i tävlingen där Sveriges Annonsörer korar den mest effektiva reklamen. 100 Watt till Posten för "E-handlestestet", årets bästa B2B-kampanj. 75 Watt till OLW och Fredagsmys för Långsiktig Varumärkesvård. 50 Watt till ATG "För att Hästar ger Allt", även det i Långsiktig Varumärkesvård. Och 50 Watt till Pause Ljud & Bild "Drive By" i Smart-kategorin, för kampanjer med begränsad budget. 

Dessutom ytterligare nomineringar till Audi, Pressbyrån, Pause och SOS Barnbyar. Det känns lite oklart vilket som gör oss stoltast; totalvinsten eller bredden av varumärken och nomineringar. Vi väljer båda. 

Det fanns en tid när diskussionens vågor gick höga om kreativitet verkligen var vägen till "säljande" reklam. Kan vi skippa det nu? Stort tack till alla krävande, ambitiösa och högt siktande uppdragsgivare som sporrar oss och visar oss förtroende. 

 

Posten vann 100 watt i producentkategorin för e-handlarens bästa vän

6a00d8341c093353ef017c32f4f9bb970b-550wi

OLW vann 75 watt i långsiktig varumärkesvård för Fredagsmys

6a00d8341c093353ef017c32f4fc88970b-550wi

Pause vann 50 watt i smartkategorin för Drive-by

6a00d8341c093353ef017ee498f9f2970d-550wi

ATG vann 50 watt i långsiktig varumärkesvård För hästar ger allt

6a00d8341c093353ef017d3d2385fc970c-550wi

Ett ödmjukt litet yes!


I går kväll släpptes nomineringarna till 100-wattaren, tävlingen som premierar reklamkampanjer som kombinerar kreativitet med dokumenterad effekt. Åkestam Holst hade en stor kväll som bästa byrå med åtta nominerade bidrag, för sju olika uppdragsgivare! Ett gott tecken på att idéerna som rullar ut från Kungsgatan 5 gör skillnad för våra kunder.

De nominerade bidragen i sin helhet:

Audi
Audi, 'Audi quattro älskar snö' blev nominerad i kategorin Konsument. 

E-handels_testet_e-handelstestet logo
Posten och kampanjen 'E-handelstetstet' fick en nominering i Kategorin Producent.

SOS
SOS Barnbyar kampanj 'Tomt på innehåll, fullt av mening' nominerades i Kategorin Ideelt.

6a00d8341c093353ef0162fc33e73d970d
Pause Ljud & Bild, 'The Heist' uppskattades av juryn och fick en nominering i Smartkategorin.

Driver
Pause Ljud & Bild fick ytterligare en nominering i kategorin Smart för den rullande kampanjen 'Drive-by'.

IMG_9532
Pressbyrån och kampanjen 'En liten tjänst från Pressbyrån' blev även den nominerad i Smartkategorin.

ATG
ATG, 'För att hästar ger allt' nominerades i kategorin Långsiktigt

OLW
OLW och 'Fredagsmys' fick också en nominering i kategorin Långsiktigt.

Ny radiospot för Olw solo's. Fredagsmys i rör.

  OLW-olw_se-puff-solos

 

Frieriet 30s

 

 Känslan klockan 5.

I den senaste kampanjen för OLW sätter vi förstoringsglaset på känslan som infinner sig när klockan slår fem på fredagen. Ögonblicket när vardagen tar slut och helgen tar vid. När man får kasta loss från plikter och måsten och åka hem till nära och kära – äntligen kan fredagsmyset börja!

 

Åkestam Holst 2012.05.29 | OLW | Direktlänk | Kommentarer (0)
del.icio.us | digg | google | facebook

Fredagsmys från förr.

Cheeze_Doodles_OLW

Den längsta fredagen.

I fredags var det långfredag – fredagsmysarnas julafton. Det uppmärksammade vi med en radiospot för OLW som bara sändes den speciella dagen.

Långfredag

Radiosymbol_2

Nya OLW Crunchos – oemotståndligt goda!

Nu lanserar OLW de nya, smakrika majschipsen “Crunchos”. För den som som vill ha chipsen för sig själv, gäller det att vara uppfinningsrik. Se och lär till fredagsmyset!

Avgör Ostbågens framtid

Innan sommaren drog vi tillsammans med OLW igång en kampanj med Sveriges mest populära snack, Cheez Doodles Ostbågar, som insats. Eller, i alla fall ostbåge-biten. Nätet har gett oss en helt ny möjlighet att grotta i vad folk kallar dem och "Ostkrokar" verkade vara hur popluärt som helst. Det finns till och med en Facebook-grupp med över 20 000 medlemmar med namnet "vi som säger ostkrokar istället för ostbågar". Jämför det med den största pro-ostbågegruppen med 115 starka medlemmar. 

Behöver vi alltså ändra texten på påsen? 

Under sommaren har hela Sverige kunnat rösta på vad det faktiskt heter. Drygt 40 000 röster senare leder "Ostbåge" med 60 % av rösterna. Om en vecka slutar kampanjen, så in och rösta nu! Det gör du här på hemsidanSkärmavbild 2011-08-26 kl. 09.13.01

Glada miner.

I torsdags var det många glada miner. Tre pallplatser blev det av våra totalt sex nomineringar.

75 watt för OLW och 50 watt för Pressbyrån i konsumentkategorin, och 50 watt för Playground i smartkategorin.

OLW1

Mellanmålsbyrån

Myggfest på Playground

Grand Prize till Fredagsmys!

Fredagsmys

I går kväll tog OLW hem Grand Prize i Orkla Advertising Awards. Nu är det fredagsmys big time!

Läs mer här

Vi som älskar Wikipedia

Nu kan man läsa på Wikipedia att "Vi som älskar fredagsmys" är den näst största svenska gruppen på Facebook, med över 200 000 medlemmar. Smått fantastiskt.

OLW fredagsmys

“Tjurruset är inget dj-vla fredagsmys”

Kampen om 1:a platsen på snackstronen har inga gränser!

Tjurruset
"Vid kärret vid 3,5 kilometers löpning ropade tjejer från Estrella ut budskapet att Tjur Ruset inte är något jävla fredagsmys. Något som de 4 000 deltagarna nog skrev under på."

Källa: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=965003

Carl-Jan fredagsmyser i radio.

Omega-3-carl-jan-granqvist

Lyssna på radioinslaget

Sådärja. Nu är OLW marknadsledare på chips.

En historisk dag. Nielsen skickade tidigare idag ut månadens rapport och för fjärde månaden i rad är OLW störst i Sverige på chips. OLW är dessutom för första gången någonsin störst på 6 månader rullande, vilket innebär att nu också Nielsen står bakom att OLW är marknadsledare på chips.

Bild 2

Senaste nytt från Euromonitor

"Despite increasing health awareness, Swedes are not likely to give up their treats. A recent commercial by OLW chips includes a song about “fredagsmys” (cosy Friday) and it has re-established this word in the Swedish vocabulary. Fredagsmys is when the whole family gathers, watches TV and eats good things like ice cream, chips, sweets or similar treats. Swedish children will not compromise this time with the family. It is like a modern ritual for them, as time with parents is sparse during the weekdays".

It's only mys and mys!

Fredagsmysreggae.mp3

Kan det bli mer fredagsmys än fredagsmys med reggae? Vi vet inte än, men när man lyssnar på Desmond Foster och Mary N'diayes version av fredagsmys så undrar man. Cd-singeln finns snart i din butik, spotify, itunes, you name it. Men du kan höra den här redan nu. Håll till godo.

Desmondmary

Tänk att få äga ett ord

Fredagsmys. Ett ord. Många dolda njutningar. För stor och små. För ung och gammal. Tänk att få äga det ordet. Att få människor att säga det, längta dit och samtidigt tänka på ett speciellt varumärke. Ofta och mycket. Några få företag har lyckats med bedriften att äga ett begrepp och sätta ett likhetstecken mellan fenomenet och varumärket. Jeep är ett sådant ord. En Jeep är en Jeep. Inget snack om den saken men ändå så häftigt att ett bilmärke kan definiera hela kategorin för terrängmotorfordon. Samma sak med Cola. Och nu Fredagsmys = OLW. Den här bilden från skylten på PUB i Stockholm och OLWs ostbågar tycker jag stärker min matematiska formel.

Bild

OLW Fredagsmys 2.0

Har du sett de nya Fredagsmys-filmerna som gick upp i början på denna månad? Om inte, klicka nedan: 

Fredagsmys!

Som vi har uppmärksammat här på bloggen så börjar begreppet fredagsmys sprida sig ordentligt. Vi har hela tiden varit övertygade om att det har varit tack vare vår reklam för OLW. Alla har dock inte varit lika övertygade. Från vissa håll har vi hört röster om att begreppet funnits och använts sedan länge, och att OLW helt enkelt hakat på trenden. En liten spaning med hjälp av Google Insights bringar klarhet i frågan. Visst, folk har pratat om (och googlat) fredagsmys även tidigare. Men det har definitivt hänt något under 2009.

OLW Fredagsmys ny smak

Nu lanserar OLW en ny smak, Sourcream och Bearnaise.

sssss

Fredagsmys är stort på Facebook, se det härliga initivativet "Vi som älskar fredagsmys".

Café Opera har fått en ny konkurrent

Fredagsmys_cafeopera

Glöm det, det finns bara en typ av fredagsmys.

Fredagsmys

En helt vanlig fredagkväll i radhuslängan på Lidingö.

Vi gillar Blondinbella

Bild 1 10-00-48

OLW chips = Fredagsmys

Bild 1

I veckan går OLWs nya reklamfilmer upp på TV, det första resultatet av en förändrad målgruppsstrategi. Från att under flera år inom segmentet chips varit en nischad utmanare till Estrella, går OLW nu mot marknadsledarskap under 2009. Nu är inriktningen därför breda grupper som inkluderar familjer och fokus ligger på helgen, då ca 70% av all chipsförsäljning sker.

Tillsammans med Åkestam Holst arbetar man nu vidare från den reklamplattform som skapades för ett år sedan; ”Dela med dig av det goda”. Nu är det dags att ta hand om fredagsmyset, det enskilt starkaste, viktigaste och mest karaktäristiska tillfället för snacks.

Fredagsmyset har blivit en minihögtid som omfattar alla åldrar och samhällsgrupper och som är nära förknippad med snacks. Självklart vill OLW vara det naturliga valet i det sammanhanget.

This week OLW:s latest commercials will air on TV. The spots are the first result of a changed consumer strategy. For many years OLW has in the Chips-segment been a niche challenger against the dominant Estrella, but now OLW is going for market leader ship. Instead of talking to young kids as before, OLW is now targeting a broader group, including families with children. Focus is also on weekend sales, where OLW has 70% of its total sales.

Simsalabim

Nästa vecka har vår tredje film för OLW premiär i TV. Kampanjen bygger såklart vidare på temat "dela med dig av det goda". Den här gången är det cheez doodles som står i centrum för att skapa en bättre gemenskap. Mätningarna av höstens kampanj visar att kampanjen gett god effekt med ökad reklamerinran och högre top of mind. Roligast av allt är att försäljningen går strålande.


Var går gränsen?

Bild 1

Idag blev vår film för OLW fälld av Marknadsetiska Rådet (MER) och så här lyder deras motivering:

"Även om många tittare inser att reklamen är avsedd att vara en humoristisk dramatisering på det sätt som OLW beskrivit, bedömer MER att ett avsevärt antal tittare – däribland personer med erfarenheter av nyss angivet slag – inte uppskattar den avsedda humorn utan upplever den scen som utspelas i filmen som stötande och smaklös lyteskomik. Reklamen strider av detta skäl mot artikel 1 första och andra stycket samt mot artikel 2 i ICCs Grundregler för reklam och marknadskommunikation.”

Själv anser jag att det var en väl magstark bedömning av MER, framför allt eftersom den är baserad på subjektiva åsikter och egna bedömningar. Jag frågar mig hur många på MER som är handikappade och därmed kan avgöra att vår reklam för OLW är så olämplig och stötande för personer med funktionshinder?

Dagens fråga är således; Vad är okej att skildra i reklam?

Får reklamen skildra folk med funktionshinder, eller ska vi undvika dem för att de har andra förutsättningar än du och jag? Hur ska vi ställa oss till färgade människor, är det okej? Är det korrekt att ha med personer som är väldigt långa? Rödhåriga, tunnhåriga, krullhåriga, kan de få vara med? Ska vi överhuvudtaget undvika folk som på något sätt avviker från den gängse ”normen”?

Vad tycker du?

Av de här guowda?

Många har frågat och visst är det sant. Det är från de här klassiska youtube-klippen vi hämtat inspiration till våra reklamfilmer för OLW.

Dela med dig av det goda! #2

Vår andra film för OLW:

Dela med dig av det goda!

Vi har gjort tre nya filmer för OLW. Idag är det premiär för första filmen i tv.

OLW, dag 2

Igår var vi i Strängnäs hela dagen, rättare sagt i Sveriges svar på Grand Canyon och filmade cowboysare.

L1000750_3

Kvällens replik: ”Howdy!”

Om drygt 2 veckor får ni se det färdiga resultatet. Hej så länge!

L1000617_8

OLW, inspelning pågår. Natt 1

Det är mörkt ute, men ännu lyser lamporna i oststudion.

Oskar tyckte inte att de tidigare strumporna passade till ostbågar så han bytte.
Strumpor_2

Vi har ägnat oss åt pyrotekniska konststycken.
Olw_explosion_2

Och brandkåren kom på besök.
Olw_brandlarm_2

Kvällens replik: ”Sjukt bra!”

OLW, inspelning pågår. Dag 1

Produktionen för OLW är i full gång. Stämningen är på topp och regissören Oskar har dagen till ära tagit på sig sina festligaste chipsstrumpor.

Oscars_stumpor

Tidigt i morse levererades osten som inspekterades och godkändes av Oskar.

Oskars_ost

Dagens replik: "Skjut fram höften lite på mittenbenet!"

OLW Film

I morgon börjar vi tillsammans med regissören Oskar Bård och Hobbyfilm inspelningen av tre nya filmer för OLW. Filmerna börjar gå i början av juni. Bilder och skvaller från inspelningen kommer snart ...

Olw_inspelning2_2

Vår första kampanj för OLW

Utomhusannonsering
Olw_minimellan_adshel3_2

Olw_minimellan_adshel2  Olw_minimellan_adshel

OLW är en sprillans ny uppdragsgivare hos byrån

Så därför finns inga jobb att visa än. Men håll ögonen öppna.